Čarovná orchidea: Krok za krokom, ako ju pestovať

Čarovná orchidea: Krok za krokom, ako ju pestovať Zdroj foto: Našazáhradka.sk

Odrádza vás pestovanie týchto nádherných kvetov? S našim manuálom to zvládnete. Takto sa pestuje čarovná orchidea.

Prečo vaša orchidea hynie, má fľaky na listoch, alebo jednoducho sa vám nedarí túto krásku pestovať? Prezradíme vám niekoľko užitočných rád, vďaka ktorým sa z tejto kvetiny budete tešiť čo najdlhšie. Čarovná orchidea môže byť ozdobou aj vo vašom byte.

Správne miesto pre orchideu

Ešte predtým, ako sa ju rozhodnete pestovať, treba zvážiť , kam orchideu umiestnite. Tieto exotické krásky neznášajú priame slnečné svetlo ani rozhorúčený suchý vzduch. Bude sa jej dariť na parapete okna orientovanom na sever alebo východ.

Aký kvetináč vybrať

Orchideu môžeme dať i do priesvitného črepníka. Jej korene totiž vedia fotosyntetizovať a v nepriesvitnom túto schopnosť strácajú. Avšak ak rastlinu prihnojíte, bude sa jej dariť aj v takom. Keďže korene orchideí sú dôležité, netreba ich odstrihávať. Iba tie, ktoré nie sú zelené, poškodené alebo mäkké.

Prečo vám orchidea nekvitne

Kvet treba premiestniť do chladnejšej miestnosti  a do pravidelnej zálievky pridať tekuté hnojivo.

Má vaša orchidea kvetné puky, ktoré vysychajú a opadávajú? Je to zapríčinené pravdepodobne tým, že rastlina nemá dostatok živín alebo jej vadí suchý a teplý vzduch. Preto sa orchidei nebude dariť nad radiátorom.

Čo robiť po odkvitnutí

Pre jej opätovné kvitnutie čo najskôr zrežte časť kvetnej stonky, ktorá už nie je zelená.  Vďaka tomu orchidea bude znova kvitnúť. Potom jej však doprajte oddych. Vtedy treba zrezať celú stonku.

Kedy presádzať orchideu

Túto izbovú rastlinu treba presádzať po odkvitnutí a približne po roku, keď substrát stratí svoju vzdušnosť. Základnou zložkou zeminy pre orchideu by mala byť rašelina. Obľubujú vzdušné a ľahké pôdy.

3 fatálne chyby, ktoré robíme pri reze ovocných kríkov

Správne polievanie orchideí

Keďže neznáša premočenie, stačí ju polievať  raz za sedem až desať dní. Vtedy, keď substrát preschne, ponorte nádobu s rastlinou do mäkkej dažďovej vody aspoň na hodinu. Potom orchideu vyberte, nechajte odtiecť prebytočnú vodu a vráťte na miesto.

Škaredé škvrny na listoch

Hnednú alebo žltnú vašej kráske listy? Premiestnite ju na iné miesto, tak aby na ňu nesvietilo slnko.  Mdlé bledozelené alebo žlté listy môže mať na svedomí aj prehnané polievanie.