3 fatálne chyby, ktoré robíme pri reze ovocných kríkov

3 fatálne chyby, ktoré robíme pri reze ovocných kríkov Zdroj foto: Pixabay.com

Mnoho záhradkárov robí pri reze ovocných kríkov tie isté 3 fatálne chyby. Patríte medzi nich?

Pri reze ovocných kríkov a stromov je dôležité, aby sme poznali vnútorné zákonitosti rastu. Preto veľakrát režeme neuvedomujúc si, čo vlastne rezom chceme dosiahnuť. Jedným z najväčších omylov je napríklad je presvedčenie, že skrátenie zmenší výhonok, strom alebo krík. Naopak, tým len spomalíme ich rast.

Veľa záhradkárov sa tiež nazdáva, že dlhé a silné výhonky budú mať najlepšie plody. Omyl. Rodivými výhonkami hrušiek, jabloní, sliviek a čerešní sú krátke bočné výhonky. Prezradíme vám, aké 3 fatálne chyby sa objavujú pri reze ovocných kríkov najčastejšie:

Rezanie kríkov na jednu úroveň

Niektorí pestovatelia bobuľovín zrezávajú všetky výhonky v jednej výške.To má za následok vznik hustých trsov, ktoré neprepúšťajú takmer žiadne svetlo. Ak robíte podobnú chybu, potom môžete očakávať slabú úrodu a tvorbu výhonkov priamo zo zeme, čo podporuje odumieranie rodivých konárov.

Egreše: Ovocie z vašej záhrady nabité vitamínmi a minerálmi

Ponechanie všetkých výhonkov bez skracovania

Ďalšou chybou pri reze ovocných kríkov, najmä malín, je ponechanie všetkých výhonkov. Ak ich neskrátite ani na jar, bočné výhonky, ktoré mali predtým plody, budú mať po vypučaní málo priestoru. Plody majú málo svetla, rastú v tieni a bývajú preto málo chutné.

Zlé skracovanie bočných výhonkov

Ak ponecháte na černici všetky bočné meter dlhé hlavné výhony bez orezania bočných výhonkov, vyrastie z nich veľké množstvo rodivých výhonkov, ktoré sú veľmi husté. Ich plody sú vo veľkom tieni, zle vyrastajú a nemajú dostatočne sladkú chuť. Preto treba bočné výhonky na hlavných konároch skrátiť a ponechať len dve očká. Z nich rastú dva rodivé bočné konáre, čo vám zabezpečí kvalitnú úrodu černíc.