Begónia kráľovská: Rady pri pestovaní, ktoré by ste mali poznať

Begónia kráľovská: Rady pri pestovaní, ktoré by ste mali poznať Zdroj foto: Pixabay.com

Izbová rastlina, ktorá zaujme najmä svojimi veľkými, krásne sfarbenými listami, vyžaduje niekoľko zásad pri svojom pestovaní. Begónia kráľovská môže prosperovať aj u vás doma. 

Domovom begónie kráľovskej je Východná India. Táto kráska s veľkými krásne sfarbenými listami patrí medzi obľúbené izbové rastliny. Jej pestovanie je pomerne nenáročné, avšak ak chceme, aby sa jej darilo, potrebujeme poznať niekoľko pravidiel.

Begónia kráľovská a jej pestovanie

Begónia neznáša priame slnko, ale ani chlad. Ak vám jej listy opadávajú, môže byť za tým suchý vzduch, ktorý takisto neobľubuje. Tejto izbovej rastline sa bude dariť na polotienistom mieste a v priestoroch, ktoré aspoň čiastočne napodobňujú podmienky v jej domovine, t.j. vlhký vzduch a teplo.Pestujeme ju pri teplote 16 – 18 °C a rovnomerne polievame.

20 krásnych izbových rastlín, ktoré vyžadujú málo starostlivosti, časť prvá

Vodu nikdy nelejeme na listy a v lete prihnojujeme každý týždeň. Najvhodnejšie je na to minerálne alebo organické hnojivo.

Ako prezimovať begóniu kráľovskú

Táto izbová rastlina v zime prekonáva obdobie čiastočného vegetačného pokoja, čo sa prejavuje stratou časti listov. Je to prirodzené, preto sa netreba obávať žiadnej choroby. Begóniu treba prezimovať v miestnosti s teplotou približne 15 °C a obmedziť aj jej polievanie.

Ako rozmnožovať begóniu kráľovskú

Najčastejšie sa to robí listami, na ktorých sa utvoria adventívne púčiky. Vyberieme si pekný vyzretý list, listovú stopku skrátime na 2 – 3 cm a zapichneme ju do vlhkého piesku. Druhý spôsob je, že list na miestach rozkonárenia žíl narežeme ostrým nožom. Potom ho položíme na povrch vlhkej rašeliny zmiešanej s pieskom, zakryjeme skleným pohárom a zaťažíme niekoľkými kamienkami. Za niekoľko týždňov vyrastú na narezaných miestach nové rastlinky, ktoré zasadíme do malých kvetináčov a neskôr do väčších. Najvhodnejšie obdobie na rozmnožovanie je koniec marca až mája.

Presádzanie

Begóniu presádzame každý rok na jar, pričom rastlinu zasadíme vždy o jeden alebo dva centimetre hlbšie, než bola predtým. Podporíme tým lepšie zakorenenie a upevnenie rastliny v pôde. Po presadení ju treba opatrnejšie polievať, aby nezhnili korene.