Zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve (1)

zeleninové šaláty Zdroj foto: Pixabay.com

Zeleninové zmesi pripravujeme najmenej z troch druhov zelenín. Dajú sa použiť ako chutná príloha či súčasť zeleninových jedál. Ako pripraviť chutné a zdravé zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve?

Čo tak tento rok spestriť Vianoce zeleninovým šalátom? Môže byť chutnou prílohou a po sterilizovaní vám vydrží dlho. Najskôr si pripravíme základný recept na nálev.

Zloženie nálevu na zeleninové šaláty: Na 1 liter 8% octu pridáme: 2 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru. Tento nálev plníme ešte pred pridaním zeleninovej zmesi do 1/4 objemu pohára. Na dno môžeme ale nemusíme pridať niekoľko semienok čierneho a nového korenia. Zjemnenie chuti dosiahneme pridaním jedlého oleja na dno pohára. Pri pohári s obsahom 370 ml stačí jedna polievková lyžica, do pohára s obsahom 720 ml pridáme 2 a do litrových pohárov 3 polievkové lyžice.

Zelenina a ovocie: Aby boli s deťmi kamoši!

Do pohára s nadávkovaným olejom, korením a nálevom plníme zeleninovú zmes tak, aby vrchná vrstva spolu s nálevom siahala 10 až 15 mm pod okraj pohára. Ináč je nebezpečenstvo, že počas sterilizácie unikne olej. Zeleninu však môžeme plniť nielen zmiešanú, ale jednotlivé zeleniny môžeme nakladať postupne vo vrstvách.

Recepty na zeleninové šaláty

Paprikový šalát

600 g surovej zelenej papriky nakrájanej na rezance, 300 g uhoriek nakrájaných na 3 mm hrubé rezy, 100 g cibule nakrájanej na kolieska. Polovicu dávky môžeme nahradiť na štvrťky pokrájanými červenými rajčiakmi.

Cibuľový šalát

500 g cibule nakrájanej na kolieska, 250 g zelených rajčiakov nakrájaných na plátky alebo kolieska, 250 g varenej mrkvy nakrájanej na kolieska.

Nabudúce vám prezradíme ďalšie tri recepty na zeleninové šaláty plus ako zeleninové zmesi sterilizovať.

Množstvo zaujímavých receptov na zeleninové šaláty nájdete TU.