Tieto koreniny zaraďte do jedálnička, ak chcete byť zdraví

Tieto koreniny zaraďte do jedálnička, ak chcete byť zdraví Zdroj foto: Depositphotos

Dochutia a navyše dokážu byť prospešné pre náš organizmu. Tieto koreniny zaraďte do jedálnička a zlepší sa vaše zdravie. Koľko toho viete o ich účinkoch? 

Vyhýbate sa koreneným jedlám? Chyba. Tieto koreniny by ste nemali z vašej stravy určite vynechať najmä pre ich prospešné účinky na ľudské zdravie.

Šafrán zaháňa depresiu

Toto najdrahšie korenie na svete vie náš život naozaj pozitívne okoreniť. Vplýva totiž na našu náladu, dvíha hladinu serotonínu, čím bojuje proti depresii. Bežne sa využíva aj proti menštruačným kŕčom a pri bolesti žalúdka. Šafrán tiež podporuje trávenie a stimuluje krvný obeh. Pozor však, jeho užívanie (rovnako ako pri ostatných koreninách) nesmie prekročiť zdravú mieru, lebo nám môže potom uškodiť.

Chilli papričky uvoľňujú hormón šťastia

Okrem toho, že sa postarajú o uvoľňovanie endorfínu, majú schopnosť potláčať bolesť. Chilli papričky takisto pomáhajú v boji s nadváhou, pretože zvyšujú rýchlosť vášho metabolizmu, stimulujú vylučovanie žalúdočných štiav a celkovo podporujú dobré trávenie. Pri cukrovke dokonca znižujú hladinu krvného cukru.

Klinček dokáže bojovať proti bolesti zubov

Toto voňavé korenie sa už odpradávna používalo ako účinný liek na bolesti zubov. Okrem toho má aj výrazné antibakteriálne antivírusové účinky. Pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, je dôležitý aj jeho vysoký obsah mangánu – nutričnej látky dôležitej pre metabolizmus bielkovín, tukov a sacharidov.

Kurkuma má výrazné protizápalové účinky

Toto korenie sa v ázijskom liečiteľstve využíva pre silné protizápalové účinky. Do jedálnička sa odporúča pridať aj ľuďom trpiacim artrózou. Pomáha pri bolestiach svalov i zápaloch kĺbov. Kurkuma skrýva v sebe tiež látky, ktoré majú antioxidačné účinky.

Zázvor pomáha pri ranných nevoľnostiach

Ďumbier (inak nazvaný zázvor) má schopnosť upokojiť podráždený žalúdok, vyliečiť nevoľnosť a predchádzať zvracaniu v ranom tehotenstve alebo pri morskej chorobe. Podporuje tvorbu slín, čo napomáha tráveniu. Je to tiež liek na prechladnutie, pretože skrýva v sebe silné antibakteriálne účinky. Zázvor v kombinácii s medom a citrónom sa stáva osvedčeným bojovníkom pri prechladnutí a proti pocitu studených nôh či rúk.

Bobkový list podporuje chuť do jedla

List vavrínu vznešeného, t.j. bobkový list, nielen podporuje chuť do jedla, ale aj priaznivo pôsobí na trávenie. Tiež znižuje hladinu cukru v krvi a má dezinfekčné, prekrvujúce a protizápalové účinky.

Škorica zmierňuje menštruačné kŕče

Toto korenie tiež znižuje hladinu krvného cukru vďaka látkam zvaným chalkon polyméry, ktoré zrýchlujú metabolizmus glukózy v bunkách dvadsať – i viac násobne. Tieto látky sú zároveň i silné antioxidanty. Škorica disponuje tiež protizápalovými účinkami, pôsobí proti plynatosti a proti spomínaným menštruačným kŕčom.

Kardamón

Vedeli ste, že semienka kardamónu dokážu príjemne osviežiť dych? Preto ich pri návšteve niektorých indických reštaurácií nájdete voľne v miskách. Okrem toho toto korenie vie stimulovať metabolizmus tukov, prospieva pečeni a podporuje prúdenie žlče. Lieči žalúdočné kŕče, stimuluje trávenie a znižuje množstvo hlienu. Pomáha aj proti plynatosti.

4 krásky, ktoré kvitnú práve v zime

Rascou proti plynatosti

Toto korenie poznali už naše prababky a bežne ním zaháňali plynatosť. Účinne tlmí kŕče, upokojuje žalúdok, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a tiež chuť do jedla. Rasca je taktiež zázračná aj vďaka svojej schopnosti zvyšovať produkciu materského mlieka a vďaka pomoci pri odkašliavaní.