5 vecí, ktoré je potrebné stihnúť pred prvými mrazmi

čo je potrebné stihnúť pred prvými mrazmi Zdroj foto Pixabay.com

Zima sa už hlási o pár dní o slovo. Mysleli ste na všetko? Je vaša záhrada pripravená na chladné počasie? Toto je potrebné stihnúť pred prvými mrazmi.

Zimné mesiace sú určené na to, aby si vaša záhrada oddýchla a načerpala nové sily do nového vegetačného obdobia. Každý dobrý záhradkár vie, že ešte pred tým treba urobiť vo vašom zelenom kráľovstve niekoľko úkonov, aby vás zima nezaskočila. O čo konkrétne ide?

Toto musíte stihnúť pred prvými mrazmi

Pripravte si pôdu na stromčeky

Kým pôda ešte nie je zamrznutá, je ideálny čas na prípravu jám na jarné vysádzanie teplomilnejších ovocných stromov, ako je broskyňa alebo marhuľa. Po vykopaní jamy dno prerýľujte.

Okrasné trávy do trsov

Niektorí záhradkári okrasné trávy zrežú teraz v jeseni. Avšak odborníci odporúčajú počkať s tým na jar, lepšie tak budú odolné voči zime. Vysoké trávy zviažte do trsov, tak listy a steblá vytvoria prirodzenú ochranu pred topiacim sa snehom, ktorý tak neprenikne do stredu rastliny.

Ako ochrániť vaše rastliny pred nečakaným mrazom

Kvety naopak zrežte

Vysoké kvety ako pivonky alebo chryzantémy, astry je naopak potrebné zrezať tesne nad zemou. Na starých stonkách alebo listoch sa tak nebude držať pleseň, ktorá by mohla na jar rastline uškodiť.

Aby voda nezamrzla

Pred príchodom mrazov treba určite myslieť aj na sudy a nádoby, ktoré vám na záhrade zberali dažďovú vodu. Tú je potrebné povylievať a obrátiť nádoby naopak, aby ich mráz neroztrhal. Odvodnite tiež ventily a rozvody, odmontujte hadice a uložte ich namiesto, kde im mráz ani vlhkosť neublíži. A vo vonkajších priestoroch záhrady zastavte prívod vody.

Kedy sadiť cibuľoviny? Prezradíme vám najvhodnejší čas

Uskladnite náradie

Vaše pracovné nástroje nenechávajte počas zimy vonku, aby im neuškodil sneh a mráz.  Nožnice a ďalšie náradie na rez treba pred zimou vyčistiť a naolejovať. Tak ich ochránite pred hrdzou.

Nezabudnite ani na pílky, ktorými ste pílili konáre. Zbavte ich živicových škvŕn a uskladnite vnútri.

Myslite tiež na lopaty, rýle a motyky, ktoré je potrebné očistiť od zeme a kovové časti naolejovať.