Tipy na nezvyčajné živé ploty do vašej záhrady

Živé ploty Zdroj foto: Pixabay.com

Živý plod, ktorý okrem okrasy a ochrany pred zvedavými zrakmi prináša aj iný úžitok? Prečo nie? Tu sú naše inšpirácie na nezvyčajné živé ploty do vašej záhrady.

Väčšina z nás si pod živým plotom predstaví krušpán, tuje alebo husto nasadenú smrekovinu. No nemusí to byť vždy tak. Čo tak namiesto týchto tradičných kríkov a stromčekov vysadiť ovocné dreviny? Ak ste šikovní, ich využitie je totiž oveľa praktickejšie a okrem ochrany pred zvedavými zrakmi, vám môžu prinášať úrodu.

Vyrobte si črepník pomocou gumených rukavíc, jednoduchý a nemá chybu!

Ešte predtým, ako sa pre takýto živý plod rozhodnete, treba zvážiť, na čo vám má slúžiť. Chcete, aby vám zabezpečil súkromie, fungoval ako protihluková stena, alebo ochránil váš pozemok pred vetrom a prachom? Potom sa treba spýtať, či zvolíte radšej pohodlnejšiu voľne rastúcu alternatívu, alebo máte čas a potrebnú zručnosť prípadný živý plod pravidelne tvarovať.

Živé ploty, ktoré treba tvarovať

Medzi takéto netradičné živé ploty patrí napríklad dulovec, muchovník, arónia alebo drieň. Všetko sú to odrody, ktoré dobre reagujú na rez a nerastú veľmi intenzívne. Ak vám postačí živý plot nižšieho vzrastu, môžete na tento účel využiť malinojahody. Sú to nižšie kríky, ktoré sa každoročne obnovujú.

Ďalšou možnosťou môže byť vinič, ktorý však potrebuje pre svoj rast oporu a príliš intenzívne rastie. Treba ho pravidelne omladzovať, aby nedošlo k prehusteniu výsadby.

Živý plod, ktorý vám môže priniesť úrodu, sa dá pomocou špecifického rezu urobiť aj na ovocných drevinách prinášajúcich veľké plody, ako napríklad jablone. Ide o prísne tvarované kordóny, palmety  a ich rozmanité kombinácie. Tento typ netradičného živého plotu vyžaduje zručnosť a vhodnú konštrukciu, avšak výsledok stojí za to.

Živé ploty, ktoré rastú voľne

Ide o jednoduchší spôsob, ktorý vyžaduje menej času na udržiavanie. Tvoria ho zväčša ovocné široké kry, ktoré sa do seba dobre zapájajú. Nevýhodou je zväčša ich bujný rast. Aké kríky použiť? Napríklad plodové alebo šípové ruže, hlohyňu, bazu čiernu, drieň, trnku, kustovnicu čínsku, hloch alebo zemolez.