Ako odstrániť púpavu z vášho dvora

Ako sa zbaviť púpavy. Zdroj foto: Depositphotos

Púpava je nežiadúci burina, ktorá môže narásť na trávniku alebo záhone. Ako odstrániť púpavu z vášho dvora? Existuje niekoľko možností, ako to urobiť.

Ako odstrániť púpavu z dvora

Použitie herbicídov

Prvým spôsobom, ako odstrániť púpavu z dvora, je použitie chemických herbicídov. Existuje veľa druhov herbicídov dostupných na trhu, ktoré môžu byť účinné pri odstraňovaní púpav. Avšak pred použitím tohto prípravku si všimnite, či herbicíd neuškodí ostatným rastlinám na záhrade. Počas použitia dodržiavajte všetky pokyny uvedené na obale výrobku, aby ste minimalizovali riziko poškodenia rastlín a zvierat. Aspoň dva alebo tri dni pred aplikáciou herbicídu nekoste trávnik. Čím väčšie sú listy púpavy, tým efektívnejšia bude vaša aplikácia. Podobne počkajte aspoň dva alebo tri dni pred kosením po aplikácii, aby sa chemikália preniesla ku koreňom.

Ako sa zbaviť púpavy
Zdroj foto: Depositphotos

Ručné vytrhnutie

Druhým spôsobom, ako odstrániť púpavu, je odstránenie koreňa. Môžete použiť rôzne zariadenia, ako napríklad motyku, rýľ či vidly. Táto metóda je najlepšia pre malé záhrady alebo trávniky, kde máte len pár púpav.

Jarná starostlivosť o ruže, všetko, čo treba vedieť

Pravidelné kosenie

Tretím spôsobom, ako odstrániť púpavu, je pravidelné kosenie trávy. Púpava zakvitne a potom sa vysemení, preto kosenie trávy na správnu výšku môže pomôcť minimalizovať rast tejto buriny. Pokosenú trávu nechajte na trávniku. Bude pôsobiť ako mulč, ktorý zabráni klíčeniu semien burín.

Domáce recepty na púpavu

Nakoniec existuje aj niekoľko domácich receptov, ktoré môžu pomôcť s odstránením púpavy z vašej záhrady. Jeden z najznámejších spôsobov je použitie octu a sódy bikarbóny. Na prípravu tohto roztoku potrebujete pol šálky octu a 2 lyžice sódy bikarbóny, ktoré zmiešame s litrom vody. Potom aplikujte roztok priamo na púpavu pomocou spreja. Tento postup môže byť účinný pri odstraňovaní púpavy, ale môže tiež poškodiť okolité rastliny, takže je ho potrebné používať s opatrnosťou. Pred opätovným polievaním trávnika počkajte niekoľko dní, kým listy púpavy nezhnednú.