Máte doma bojazlivého psa? Zvýšte mu sebavedomie

Máte doma bojazlivého psa? Zvýšte mu sebavedomie Zdroj foto: Unsplash

Máte doma bojazlivého psa? Môže to byť problém nielen pre zviera, ale i pre jeho majiteľa. Dá sa to však vyriešiť.

Čo robiť, ak máte doma bojazlivého psa? Pes s nízkym sebavedomím sa bojí cudzincov, zvierat, áut na cestách. Málokedy preberá iniciatívu a nevie, ako sa správať v nových situáciách. Pre samotného miláčika a jeho majiteľov je to problém, ktorý sa však dá vyriešiť. Odkiaľ sa u psov vlastne berú pochybnosti o sebe samých a ako prinútiť vášho domáceho maznáčika cítiť sa skvele?

Prečo je sebavedomie pre psa dôležité

Sebaúcta psa je jednou z hlavných zložiek pohodlného života pre domáceho maznáčika aj jeho majiteľov. Ak sa pes ľahko adaptuje na nové prostredie, ak s ním môžete ísť na návštevu alebo na výlet, ak sa nebude vyhýbať autám, kolobežkám a bicyklom, tak s ním budete radi cestovať, chodiť na prechádzky a podobne.

Existujú však aj iné psy. Boja sa nových ľudí a zvierat. Vyviesť z miery ich môže i premiestnenie nábytku. Každá nová trasa na prechádzku je pre ne nočnou morou a hrôzou. O žiadnych hosťoch a cestovaní s takýmto psom nemôže byť ani reči a vycvičiť ho nie je tiež jednoduché. A čo je najdôležitejšie, život je pre takéto zviera utrpením, pretože verí, že svet je plný nebezpečenstiev. Tento strach je založený na nízkej sebaúcte.

Úžasné schopnosti psov, o ktorých sa málo hovorí

Prečo má pes nízku sebaúctu?

Najčastejšie sa nízke sebavedomie vyskytuje u psov, ktorí sa narodili, vyrastali alebo žili dlhú dobu vo veľmi nevhodných podmienkach. To znamená, že nemohli naplniť svoje potreby, ktoré boli pre zvieratá dôležité. Často sa to stáva psom v útulkoch.

Takýto pes má málo skúseností s komunikáciou s ľuďmi, zvieratami – vo všeobecnosti s okolím. Ak sa zrazu ocitne v neznámom prostredí, jednoducho nevie, ako sa má zachovať. Bojí sa neznámeho a všetkého nového.

Sebapochybnosť sa však netýka len bezdomovcov, či bývalých útulkových zvierat. Tento problém sa často vyskytuje aj v opačnom prípade, teda u psov, ktorí boli v útlom veku prehnane chránení pred vonkajším svetom a jeho nebezpečenstvami.

Ako zvýšiť sebavedomie psa?

Chvála je najlepším spôsobom, ako urobiť vášho domáceho maznáčika ovládateľnejším. Vďaka pochvale a prejavenej láske si pes zapamätá, že ste tu pre neho a vedľa vás sa cíti príjemne. Chce to však vašu trpezlivosť, lebo zmena nepríde zo dňa na deň.