Pestovanie byliniek zo semien, odpovede na dôležité otázky

Pestovanie byliniek zo semien, odpovede na dôležité otázky Zdroj foto: Depositphotos

Pestovanie byliniek zo semien je vo väčšine známych bylín pomerne jednoduché. Získate tak bohatú úrodu liečivých rastlín.

Pokiaľ ide o pestovanie byliniek zo semien, máte niekoľko možností. Kvetináče vám umožňujú začať s bylinkami vo vnútri, kým je vonku ešte zima. Máte tiež úplnú kontrolu nad podmienkami klíčenia. To je obzvlášť užitočné pre pomaly rastúce odrody liečivý rastlín.

Byliny pestované v nádobách nedosiahnu rovnakú plnú veľkosť, akú by ste videli v záhrade. Najlepšie sa hodia na terasy, balkónové záhrady a na pestovanie na parapete vo vnútri domu.

Ďalšou možnosťou pestovania byliniek zo semien je priama výsev. Je to skvelá metóda pre jednoročné a dvojročné bylinky. V záhrade dosiahnu svoju plnú veľkosť. Tieto bylinky budú tiež vyžadovať menej starostlivosti. Nevýhodou je, že podmienky počas klíčenia vo vonkajšom prostredí nemáte možnosť ovplyvniť. Pri priamom výseve je veľmi dôležitý tiež výber vhodného miesta.

Pestovanie byliniek
Zdroj foto: Depositphotos

Výsadba bylín zo semien

Ak sa rozhodnete vysadiť semená bylín do kvetináčov, začnite výberom vhodného substrátu. Ten by mal byť dobre odvodnený, priepustný a mal by byť sterilizovaný pred škodcami a chorobami. Pôdu vopred namočte a dobre premiešajte rukami. Naplňte ňou pripravené malé kvetináče. Pomocou končekov prstov alebo ceruzky vytvorte otvory v pôde pre semienka byliniek. V nádobách by mali byť zakryté v pôde v hĺbke, ktorá dvojnásobkom ich veľkosti. Jemné semienka treba posypať navrch a potom zľahka zatlačiť do substrátu. Potom opatrne zalejte a prikryte priesvitnou fóliou, aby ste vytvorili mini skleník. Raz denne odstráňte kryt na 1-2 hodiny. Nádobu umiestnite na teplé miesto. Substrát treba udržiavať vlhký, nie však premočený. 

Po vyklíčení sadeníc je potrebné odstrániť kryt a preniesť kvetináč na miesto s dostatkom svetla. Dávajte pozor, aby ste rastlinky nevystavili príliš silnému slnečnému žiareniu, inak by sa mohli spáliť. Každý deň otočte nádobu tak, aby všetky sadenice dostali rovnaké množstvo slnečného svetla.

Ako a čím hnojiť ovocné stromy, tu sú cenné rady

Kedy presádzať?

Keď sadenice majú dve sady pravých listov, rastlina je pripravená na preriedenie alebo presádzanie. Ak plánujete pestovať bylinky vonku, nechajte sadenice pred presadením pár dní v kvetináčoch vonku.

Je lepšie sadiť bylinky zo semien alebo z rastlín?

To závisí od ročného obdobia. Jednoročné bylinky dobre rastú zo semien, listy vytvárajú rýchlo a bujne. Bez problémov ich môžete zasadiť aj neskoro počas sezóny. Semená trvaliek rastú pomalšie a je potrebné s nimi začať skôr počas sezóny.

Pred výsadbou treba zohľadniť dátumy prvého a posledného mrazu vo vašej oblasti a taktiež dobu klíčenia, ktorá je uvedená na balení osiva. Ak sa vaše trváce bylinky nestihnú pred zimou udomácniť, je najlepšie kúpiť si už vypestovanú rastlinu.