Dôvody, prečo sa oplatí vysadiť na záhradu pór

Dôvody, prečo sa oplatí vysadiť na záhradu pór Zdroj foto: Depositphotos

Táto cibuľovina  je v našich záhradách nedocenená, a to je škoda. Prezradíme vám, prečo si túto sezónu vysadiť na záhone pór.

Je nenáročný na pestovanie a v našej kuchyni má bohaté využitie. Okrem skvelej chuti však skrýva v sebe množstvo vitamínov. Preto by sme nemali na túto zeleninu zabúdať a vysadiť si ju na svojom záhone.

Pór  má podobne ako cibuľa množstvo prospešných látok ako selén, draslík, karotén, vitamíny C a E. Okrem toho treba spomenúť, že je dobrým zdrojom železa, fosforu, folátov a vitamínu B6. Možno málokto vie, že okrem krčka sa dajú konzumovať aj listy, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C ( dvakrát viac ako v stonke).

Účinky póru na naše zdravie

Pór je výborným detoxikantom. Čistí krv, zbavuje naše telo mnohých toxínov a pomáha aj pri zažívacích ťažkostiach, ako je nadúvanie, kolika  či zápcha. Pór tiež posilňuje náš imunitný systém, preto naň nezabúdajte pri prevencii a liečbe vírusových ochorení a prechladnutí. Vďaka prospešným látkam, ktoré táto zelenina ukrýva, je pomocníkom pri stabilizácii cukru v krvi a dôležitým pre správnu činnosť mozgu. Býva tiež dôležitým zdrojom kyseliny listovej, podporuje  teda tvorbu svalov,  krviniek  a urýchľuje hojenie rán.

Správny vývin vašej zeleniny, čo potrebuje najviac?

Odrody póru

Pór sa pestoval už v staroveku a dnes je rozšírený po celej Európe. Má dve botanicky a pestovateľsky odlišné formy.

Pór zimný – pravý sa vyznačuje dlhším vegetačným obdobím (približne 200 dní). Má mohutnejší rast a tmavozelené listy. Pór zimný je mrazuvzdorný. Teda môžete sa z jeho prospešných látok tešiť aj počas zimy. Dokáže prezimovať aj v chladnejších oblastiach.

Dôvody, prečo sa oplatí vysadiť na záhradu pór
Zdroj foto: Depositphotos

Pór letný – rastie rýchlejšie a čiže má kratšie vegetačné obdobie ( okolo 110 dní). Tiež má dlhšiu nezelenú časť ako pór zimný  a bledozelené listy. Jeho nevýhodou je, že v chladnejšom prostredí neprezimuje. Preto je určený na okamžité spracovanie a výsadbu iba počas sezóny.

Čítajte nás aj nabudúce. Povieme si zásady, ktoré sa vám zídu pri pestovaní póru.