Záhrada pre alergikov: Aké rastliny do nej vybrať

Záhrada pre alergikov: Aké rastliny do nej vybrať Zdroj foto: Depositphotos

Problémy so sennou nádchou poznajú mnohí z nás. Je možná záhrada pre alergikov, v ktorej sa budeme cítiť dobre i počas hlavnej sezóny? Tu je niekoľko tipov.

Nie každý z nás sa môže voľne nadýchnuť bez toho, aby ho dráždili alergény z tráv, peľ z kvitnúcich rastlín, prach, vonné silice a iný prírodný materiál. Je možné vytvoriť záhradu, v ktorej by sa cítil dobre i alergik? Existujú určité možnosti.

Kvety v zime? Rýchlenie rastlín pre ozdobu domova

Záhrada pre alergikov – čo treba vedieť

Ešte predtým, ako sa pustíme do budovania záhrady pre alergikov, treba vedieť, že alergiám úplne nezabránime. Pretože alergény často nepochádzajú len z našej záhrady, ale tiež z okolia – od susedov, z ulice, z neupravených a zanedbaných pozemkov. Preto sa v súčasnosti riešia už aj výsadby vhodné pre alergikov vo verejnej zeleni.

Záhrada pre alergikov: Aké rastliny do nej vybrať
Papuľka, zdroj foto: Depositphotos

Ešte pred samotnou výsadbou vhodných rastlín na náš pozemok treba spoznať, čo nám najviac škodí. Keďže alergia je, stručne povedané, prehnaná reakcia ľudského imunitného systému pri styku s dráždivou látkou – alergénom, mali by sme poznať, odkiaľ pochádza. Niekto nevydrží pri rozkvitnutej breze, inému zas prekáža kvitnúca tráva a podobne. Pri plánovaní teda začneme tým, že si určíme limity a obmedzenia. Samozrejme mimo okolia, ktoré žiaľ neovplyvníme.

Vhodné kvety pre alergikov
Zdroj foto: Depositphotos

Výber vhodných rastlín do záhrady pre alergikov

Pri výbere sa treba riadiť nasledujúcimi zásadami.

  • vyvarujeme sa rastlín, ktoré produkujú veľké množstvá peľu, a tých, ktoré na opeľovanie využívajú vietor. Sú to napríklad ľalie, okrasné trávy, paprade. Z listatných stromov sú to dub, breza, platan, pagaštan, buk a orech. Z ihličnatých je to borovica a smrekovec opadavý.
  • volíme radšej rastliny, ktoré sú opeľované hmyzom. Tieto druhy sú bezpečnejšie, pretože ich peľ sa väčšinou skrýva vo vnútri kvetov. Sú to napríklad náprsníky, lupíny, pivonky, kosatce a ďalšie.
  • vyhýbame sa príliš voňavým kvetom. Patria medzi ne orgovány, ľalie, pajazmín a podobne.
  • vhodnejšie sú kvety, ktoré majú ťažší peľ ( napríklad tulipány, hortenzie, fialky sirôtkové, papuľky a kosatce).
  • vyberáme rastliny s menším obsahom peľu. Ďalšou vhodnou voľbou do záhrady pre alergikov sú kvety s menším množstvom peľu, ako sú ruže, narcisy a papuľky.

Nabudúce si povieme, aké zásady treba dodržiavať pri práci v záhrade, ak nás trápi alergia.