Použitie zlatobyle v ľudovom liečiteľstve plus recepty

Použitie zlatobyle v ľudovom liečiteľstve plus recepty Zdroj foto: Depositphotos

Použitie zlatobyle môže byť pestrejšie ako len príprava čaju. Nižšie nájdete ďalšie tipy.

Spoznajte nápady na použitie zlatobyle v ľudovom liečiteľstve.

Zlatobyľ: Žltá liečivá bylina našich polí a záhrad

1. Tinktúra zo zlatobyle

Tinktúra je skvelý spôsob, ako využiť liečivú moc byliniek – vrátane zlatobyle – pretože je koncentrovaná a ľahko sa užíva. Stačí pár kvapiek ( 3 až 5) zmiešanej s lyžicou medu pre lepšiu chuť.

Dospelí môžu užívať až 30 až 60 kvapiek tinktúry zriedenej v malom množstve vody a to 3 až 5-krát denne.

zlatobyľ a recepty z nej
Zdroj foto: Depositphotos

Ak užívate diuretikum, liek na krvný tlak alebo máte akékoľvek zdravotné otázky alebo obavy, pred použitím zlatobyle interne sa poraďte so svojím lekárom.

Recept na tinktúru zo zlatobyle

Naplňte malú nádobu asi do 1/2 až 3/4 nasekanými čerstvými kvetmi zlatobyle. Ak používate sušené, naplňte nádobu asi do 1/4 až 1/2. Na bylinky nalejte silný alkohol, ako je vodka alebo brandy a nádobu zaplňte. Potom ju zakryte, označte a uskladnite na priamom slnečnom svetle aspoň 4 až 6 týždňov.

Tinktúry vám vydržia zvyčajne aspoň 1 rok.

2. Čaj zo zlatobyle

Čaj sa často používa na vyplavovanie obličkových kameňov alebo pri miernych infekciách močového mechúra. Je to diuretikum (máte po ňom nutkanie na močenie), takže dávajte pozor, aby ste tento čaj neužívali pred spaním. Ak už užívate diuretiká, máte problémy s obličkami, užívate lieky na krvný tlak alebo máte nejaké zdravotné problémy alebo otázky, pred vnútorným užitím zlatobyle sa poraďte s lekárom.

Recept na čaj zo zlatobyle

Zalejte 2 polievkové lyžice čerstvých kvetov jednou šálkou vriacej vody. Ak používate sušené kvety, budete potrebovať polovičné množstvo (1 polievková lyžica na 1 šálku vody).
Pred scedením prikryte a lúhujte 15 až 20 minút. V prípade potreby oslaďte medom.

3. Olej zo zlatobyle

Nádobu naplňte do 1/4 až 1/2 sušenými kvetmi zlatobyle. Kvety polejte olejom (napríklad slnečnicovým, mandľovým alebo olivovým), kým nebude nádoba plná. Olej môžete vylúhovať pomalým spôsobom, na slnku alebo rýchlym spôsobom.

Pomalý spôsob – Nádobu uzavrite a vložte ju do tmavej skrinky na 4 až 6 týždňov.
Na slnku –  Nádobu s olejom nezatvárajte viečkom, ale zakryte ju kúskom gázy alebo starého trička. Potom ju postavte na slnečné okno na niekoľko dní (alebo niekoľko týždňov). Teplo zo slnka pomôže rýchlejšiemu vsiaknutiu oleja.
Rýchly spôsob – Nádobu nezakrývajte, ale položte ju do väčšieho hrnca s trochou vody. Hrniec postavte na nízky horák a zahrievajte asi 2 až 3 hodiny, pričom pozorne sledujte olej. Potom ho môžete scediť a ihneď použiť, alebo nechať olej ešte niekoľko dní vylúhovať pred scedením.