Pestovanie rozmarínu: Odkiaľ sa vzal a ako ho použiť

Pestovanie rozmarínu: Všetko dôležité, čo potrebujete vedieť Zdroj foto: Depositphotos

Táto voňavá bylinka môže nájsť u vás doma skvelé využitie. Preto pestovanie rozmarínu je celkom dobrý nápad. Ako na to?

Rozmarín možno použiť mnohými rôznymi spôsobmi. Skvele sa ním dajú dochutiť najmä mäsové jedlá, pomáha ničiť škodce, má liečivé účinky alebo sa z neho dajú pripravovať rôzne ozdoby. Pestovanie rozmarínu je jednoduché a takisto sa ľahko rozmnožuje. To je hneď niekoľko dôvodov, prečo si ho vysadiť do záhrady.

Ako pestovať nežné macešky zo semien

Rozmarín, odkiaľ sa vzal a jeho symbolika

Rozmarínu sa darí v suchých, skalnatých podmienkach, takže je skvelou voľbou na pestovanie v skalke alebo na stene. Je to preto, že pochádza zo Stredozemného mora, kde rastie divoko pozdĺž skalnatých oceánskych útesov – rastlina dostala svoje meno z latinského „rosmarinus“, čo znamená „morská hmla“.

Keď bol rozmarín privezený do Anglicka v pätnástom storočí, stal sa známym ako symbol lojality a často sa daroval ako prejav vernosti od nevesty jej ženíchovi v deň svadby. Odvtedy precestovala celý svet a stala sa jednou z najbežnejších a najobľúbenejších bylín pre domáce bylinkové záhrady.

Pestovanie rozmarínu: Odkiaľ sa vzal a ako ho použiť
Zdroj foto: Depositphotos

Liečivé účinky rozmarínu

Rozmarín je známy svojimi antiseptickými, protiplesňovými a protizápalovými vlastnosťami. V šestnástom storočí sa často pálil na dezinfekciu miestností, ktoré predtým obývali chorí ľudia.

Údajne má tiež antistresové vlastnosti a zlepšuje sústredenie a pamäť, takže ak potrebujete študovať alebo pracovať, chyťte si vetvičku rozmarínu a rozotrite si ju medzi rukami, aby sa uvoľnila vôňa.

Rozmarín sa často používa ako prírodný liek proti bolestiam pri nevoľnosti a bolestiach hlavy trením čerstvej bylinky alebo rozptýlením rozmarínového esenciálneho oleja.

Listy rozmarínu vám môžu dokonca pomôcť s dychom. Na jeho osvieženie žúvajte jednu vetvičku tejto bylinky.

Na budúce vám prezradíme viac o jeho pestovaní.