Paradajky a ich pestovanie, aké výhody prináša

Paradajky a ich pestovanie, aké výhody prináša Zdroj foto: Depositphotos

Proti rakovine či tá pravá potrava pre naše srdce. Paradajky a ich pestovanie môže byť pre nás prospešné hneď z niekoľkých dôvodov. 

Paradajky sú plné vitamínov a mať ich počas sezóny vždy po ruke sa určite oplatí. Tí z nás, ktorí ich pestujú, nám určite dajú za pravdu, že zelenina z obchodov sa tým domácim chuťou a vôňou ani zďaleka nevyrovnajú. Paradajky a ich pestovanie však prináša viacero výhod.

Zabraňujú rakovine

Rad štúdií potvrdil, že vysoká hladina lykopénu v paradajkách pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva a žalúdka.

Lykopén je prírodný antioxidant, ktorý účinne spomaľuje rast rakovinových buniek. Varené paradajky obsahujú ešte viac lykopénu, preto netreba váhať a pripraviť si z nich napríklad takú dobrú paradajkovú polievku.

Bylinkové kúpele na hemoroidy, úľavu prinesú i tieto cviky

Naprávajú škody spôsobené fajčením

Nie, jesť ich nie je najnovší výstrelok, ktorý nám pomôže prestať fajčiť. Avšak, paradajky môžu znížiť množstvo škodlivín, ktoré v tele vznikajú počas tohto neduhu. Obsahujú kyselinu kumarovú a chlorogenovú, a tie chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú vyrobené z cigaretového dymu.

Sú dobré pre naše obličky

Niektoré štúdie zistili, že ak pridáme paradajky bez semien do svojej stravy, môžeme znížiť riziko vzniku obličkových kameňov.

Paradajky a ich pestovanie
Zdroj foto: Depositphotos

Poskytujú základné antioxidanty

Paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínu A a vitamínu C. Tieto vitamíny a beta-karotén sú antioxidanty neutralizujúce škodlivé voľné radikály v krvi, ktoré sú veľmi nebezpečné, lebo poškodzujú bunky v organizme. Dôležité je vedieť, že čím červenšiu paradajku jeme, tým viac beta-karoténu obsahuje. Avšak varenie ničí vitamín C, takže v tomto prípade je lepšie jesť ich surové.

Udržia cukrovku pod kontrolou

Sú plné cenného minerálu známeho ako chróm. Ten účinne pomáha diabetikom udržať ich hladinu cukru v krvi pod lepšou kontrolou.

Sú dobré pre naše srdce

Vďaka vitamínu B a obsahu draslíka v paradajkách, je táto zelenina účinná pri znižovaní hladiny cholesterolu a na zníženie krvného tlaku. Preto zahrnutím paradajky do svojho pravidelného jedálnička môžeme účinne predchádzať infarktu, mŕtvici, rovnako ako mnohým ďalších problémom súvisiacim so srdcom, ktoré by mohli ohroziť náš život.

Sú dobré pre naše oči

Paradajky sú fantastické pre zlepšenie nášho zraku a zabraňujú rozvoju šeroslepoty.