Úžasné schopnosti psov, o ktorých sa málo hovorí

Úžasné schopnosti psov, o ktorých sa málo hovorí Zdroj foto: Depositphotos

Vedeli ste, že naši štvornohí priatelia dokážu toto? Častokrát sú to úžasné schopnosti, ktoré sa môžu rovnať vlastnostiam superhrdinov z Marveloviek. 

Spoznajte úžasné schopnosti psov, o ktorých sa málo hovorí.

Pes má tisíckrát lepší čuch ako človek

Toto je asi najznámejšia vlastnosť psa, o ktorej vie snáď každý. No vedeli ste, že psy majú čuch lepší až o tisíckrát? Tieto zvieratá rozoznávajú pachy na vzdialenosť celého kilometra. A niektoré plemená aj viac! V nose psa je asi 300 miliónov čuchových receptorov. Pre porovnanie, ľudia ich majú len 5-6 miliónov.

Psy sú schopné „triediť“ arómy v nose: na to majú špeciálny priestor, kde sa pachy uchovávajú, avšak na veľmi krátky čas.

Pomocou vlhkého ňufáka pes určuje pach a jeho smer

Ňufák je pre psa veľmi dôležitý. Potné žľazy umiestnené na tomto orgáne vylučujú vlhkosť citlivú na pohyb vzduchu. Vlhkosť pomáha zvieraťu pochopiť, odkiaľ vietor fúka – akokeby človek fúkal na mokrý prst – a zachytáva aj najjemnejší tón vône zo svojho okolia.

Úžasné schopnosti psov, o ktorých sa málo hovorí
Zdroj foto: Depositphotos

Keď pes pije, svoj jazyk zroluje do tvaru lyžice

Počas pitia pes naberá tekutinu jazykom ako naberačkou, čím vytvára vodný stĺpec, ktorý ľahšie prehltne. Nerobí to tak elegantne ako mačka, pretože psí jazyk sa pohybuje oveľa rýchlejšie.

Otvorená tlama pomáha psovi dýchať, ochladiť sa a komunikovať

Pes má zatvorenú tlamu iba vo veľmi pokojnom stave. Väčšinou však na dýchanie používa okrem ňufáka aj ústa. Cez tlamu sa navyše z tela odvádza prebytočné teplo a zviera sa tak ochladzuje. Otvorená papuľa psa naznačuje „neutrálny výraz“, ale môže byť znakom podriadenosti.

Ak sa pes uvoľní, otvorí tlamu a zdá sa, že sa usmieva. To znamená, že sa cíti dobre. Ak vyzerá byť napätý a vyceril zuby, je v strese. Neustále otvorené ústa sú dôvodom, prečo ísť k veterinárovi.

Malé plemená psov často štekajú, prečo je to tak?

Čím dlhší má pes ňufák, tým efektívnejší je jeho vnútorný chladiaci systém

Psy sa potia iba cez nos (a vankúšiky na labkách): žľazy umiestnené v ňufáku vylučujú vlhkosť, ktorá sa pri dýchaní vyparuje a ochladzuje sliznice zvieraťa.

U psov s krátkym ňufákom (mopslíkov, buldogov, pekinéz atď.) funguje chladiaci systém inak: ich priedušnica nie je od prírody príliš veľká, nošteky sú veľmi úzke. Z tohto dôvodu vzduch takmer nepreniká dovnútra a celý proces chladenia je narušený.

Pes má tri páry očných viečok

Touto vlastnosťou sa môžu pochváliť aj mačky, vtáky a plazy. Trojité viečka lepšie chránia zrak, ktorý bol v minulosti ohrozený najmä počas lovu.