Zabudnuté vidiecke trvalky vhodné do každej záhrady

Zabudnuté vidiecke trvalky vhodné do každej záhrady Orlíček obyčajný, zdroj foto: Depositphotos

Kedysi boli súčasťou takmer každej kvetinovej záhrady, dnes ich vidieť málokedy. Tu sú zabudnuté vidiecke trvalky, ktoré skrášlia každú predzáhradku.

Tieto zabudnuté vidiecke trvalky by sme si mali pripomenúť. Ich pestovanie totiž prináša viacero výhod. Nielenže skrášlia náš záhon, sú nenáročné a lákajú opeľovačov, ale niektoré z nich sú dokonca liečivé.

Eustoma a jej pestovanie. Romantická krása očarí každého

Lupínia

Lupíniu niektorí z nás poznajú aj ako vlčí bôb a určite patrí medzi impozantné trvalky, ktoré vynikajú svojou atraktivitou. Kvitne v rôznych odtieňoch ako napríklad v bielej, modrej, fialovej, červenej, ružovej a smotanovej farbe. Zaraďuje sa ku krátkovekým trvalkám, ktorým sa bude dariť na slnečnom alebo polotienistom mieste. Po odkvitnutí kvetenstvo zrežeme, aby rastlina zakvitla znova. Vynikne nielen vo vidieckej záhrade, ale aj v prísne ohraničených moderných záhonoch.

Zabudnuté vidiecke trvalky vhodné do každej záhrady
Lupínia, zdroj foto: Depositphotos

Topoľovka ružová

Topoľovka je dvojmetrová krásna rastlina, ktorá sa zaraďuje k dvojročným až trvácim kvetinám. Pre svoju výšku sa ľahko môže zlomiť, preto nezabúdajme na jej oporu. Ide o nielen peknú trvalku, ktorá očarí veľkými bielymi, ružovými či červenými kvetmi, ale je tiež liečivá. Topoľovka sa dá rozmnožovať samovýsevom a bude sa jej dariť na slnečnom a polotienistom mieste.

Zabudnuté vidiecke trvalky vhodné do každej záhrady
Topoľovka ružová, zdroj foto: Depositphotos

Ľaliovka

Krásna a jedlá ľaliovka je jednou z najviac šľachtených druhov trvaliek. Počas letných mesiacov kvitne ľaliovitými kvetmi rôznych farieb – od žltej, červenej, ružovej, bielej cez oranžovú a fialovú farbu. Ľaliovke sa bude dariť takmer všade okrem tienistých stanovíšť s ťažkou a nepriepustnou pôdou. Zaujímavosťou je, že každý kvet kvitne len jeden deň.

Zabudnuté vidiecke trvalky vhodné do každej záhrady
Ľaliovka, zdroj foto: Depositphotos

Stračonôžka

Stračonôžka dosahuje výšku až 1,5 metra, preto bude vynikať v každom kvetinovom záhone. Preto, aby sa jej darilo, potrebuje slnko, priepustnú pôdu a primeranú zálievku. Takisto nezabudnime na oporu, aby sa kvet počas veterného počasia nepoškodil. Kvitne bielymi, modrými, žltými, červenými či ružovými kvetmi.

Kvety vhodné do každej záhrady
Stračonôžka, zdroj foto: Depositphotos

Orlíček obyčajný

Kedysi bol pýchou každej záhrady, dnes ho už vidieť málokedy. A to je škoda. Ide o nenáročnú a dlhovekú rastlinu, ktorej sa bude dariť aj v polotieni. Orlíček potrebuje výživnú a dobre priepustnú vlhkú pôdu, ale vydrží aj krátke obdobie sucha. Poteší jemnými kvietkami rôznych farieb – bielej, ružovej, fialovej, modrej či žltej. Rastlina sa ľahko rozmnožuje samovýsevom.