Zelenina a ovocie: Aby boli s deťmi kamoši!

ovocie a zelenina Zdroj foto: Pixabay.com

Odmieta vaše dieťa jesť zdravú výživu? Existuje cesta, ako deti presvedčiť, že zelenina a ovocie môžu byť ich kamarátmi.

Škola otvorila svoju náruč, začal sa celoročný kolobeh povinností, medzi ktoré patrí aj chystanie desiaty. Aj vy si lámete hlavu, akú stravu vašim školákom pripraviť?

Keďže argumenty o zdravej strave na naše ratolesti neplatia, ale práve naopak, každé  jedlo s označením zdravé začnú považovať za nechutné, musíme často voliť omnoho sofistikovanejšie spôsoby.  Avšak netreba strácať hlavu, aj vaše dieťa môže mať výživnú desiatu, ktorá mu chutí.

Ovocie na desiatu do školy

Z čoho bude pozostávať desiata pre vášho školáka, záleží aj od toho, aké malo dieťa raňajky. Strava by mala byť vyvážená, plná živín, vitamínov.

Takže aj pre deti platí: Deň treba odštartovať sýtymi raňajkami a desiata predstavuje len doplnenie energie a živín, kým nebude hlavné jedlo dňa. Nie naopak.

Egreše: Ovocie z vašej záhrady nabité vitamínmi a minerálmi

Základom je pečivo, najvhodnejšie celozrnné

Skúste privykať vaše deti už odmalička na celozrnný či cereálny druh pečiva. Obsahuje totiž viac vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

Na chlebík natrite rôzne nátierky (vajíčkovú, kvasnicovú, rybaciu, syrovú, maslovú a podobne). To záleží od chutí vášho školáka.

Ak máte doma „neobľubovača“ nátierok, v tom prípade je to ťažšie. Skúste zvoliť len maslo, šunku či salámu a postupne ho privykať aspoň na jeden druh nátierky, pretože každý deň dieťa vyzbrojiť tou istou desiatou by nebolo vhodné.

Ovocie a zelenina: Ako ich skamarátiť s deťmi?

40019633_1833407690091235_6401218454799515648_n (1)
Zdroj foto: https://www.facebook.com/detskastrava.eu/photos/

Nezabudnite desiatu doplniť ovocím (banánom, jablkom, hruškou a podobne). Vaše dieťa ich nemiluje? Nezúfajte. Veľmi chutným riešením môžu byť ovocnézeleninové maškrty od spoločnosti Detskastrava. Takto deti zoznámite i s menej obľúbeným ovocím alebo zeleninou a zabezpečíte im zdravú a chutnú desiatu.

Sladkosť do školy: áno alebo nie?

Veľa názorov tvrdí, že sladká desiata určite nie, ale viete si predstaviť detstvo bez sladkostí? Keď už teda zhrešiť, určite to nepreháňať, sladkosť skôr voliť ako doplnok a siahať po zdravších druhoch, ako sú cereálne tyčinky s obsahom orieškov či sušeného ovocia.