Potravinové mýty, ktorým veria chovatelia mačiek a psov

Potravinové mýty, ktorým veria chovatelia mačiek a psov Zdroj foto: Depositphotos

Ak chcete, aby bol váš domáci maznáčik zdravý, treba dbať na jeho vhodnú stravu. Tu sú ďalšie potravinové mýty, ktorým najčastejšie veria chovatelia mačiek a psov.

Mnohé potravinové mýty môžu ohroziť zdravie domáceho zvieraťa a dokonca môžu byť nebezpečné pre jeho život. O niektorých sme hovorili v predchádzajúcom článku. Tu sú ďalšie z nich.

Mýtus 4: Mačka nebude jesť nič, čo jej môže uškodiť.

Na toto sa nespoliehajte. Poruchy príjmu potravy majú aj domáce zvieratá a napríklad mačka môže jesť až do úplného zastavenia peristaltiky. Mačky, rovnako ako psy, môžu jesť a obhrýzať nejedlé veci, ktoré môžu uškodiť. Napríklad špongie na umývanie riadu, vatové tampóny a podobne. Neriskujte preto a radšej dodržiavajte plán kŕmenia domáceho maznáčika. Určite mu však nedávajte jedlo zo stola.

Mýtus 5: Suché krmivo by malo byť vždy voľne dostupné.

Suché krmivo určite nenechávajte voľne prístupné, lebo by sa mohlo zviera prejesť. Vo voľnej prírode sa totiž predátorom z 10 lovov podarí prinajlepšom 5-6, pričom sa musia hýbať, aby túto potravu získali. Ak má domáce zviera neustále k dispozícii jedlo a zviera ho neustále žerie, tráviaci systém funguje takmer stále a nemá čas na odpočinok. Preto ľahko prístupné jedlo má problémy s pankreasom, pečeňou, obličkami a vylučovacím systémom.

Potravinové mýty, ktorým veria chovatelia mačiek a psov
Zdroj foto: Depositphotos

Mýtus 6: Mačky môžu konzumovať mlieko.

Faktom je, že u mačiek mlieko takmer vždy vyvoláva žalúdočnú nevoľnosť kvôli nedostatku enzýmu v tele, ktorý dokáže rozložiť laktózu.

Ak už chcete dať mačke mlieko, nech je to kyslé mlieko: tvaroh do 5% tuku, fermentované mlieko alebo kefír. Zároveň si pamätajte, že kyslé mlieko je pochúťka, preto by sa malo dávať zriedkavo a po troškách.

Mýtus 7: Suché granule sa nikdy nepokazia.

Suchá strava sa skladuje v uzavretom obale len 1-1,5 roka. Preto sa dá kúpiť do budúcnosti. Otvorené potraviny je však dôležité správne skladovať: vo vzduchotesnej plastovej alebo kovovej nádobe a na chladnom a suchom mieste.

Ak máte jedno malé zvieratko, kúpte si namiesto 10 kg balenia niekoľko stredne veľkých balení. Ak nakupujete počas akcie, nebude to stáť viac ako jedno veľké balenie a váš miláčik bude mať čerstvé krmivo.

Mýtus 8: Psy potrebujú kosti.

Psy (a mačky) potrebujú pevnú potravu, aby si vyčistili zuby od plaku a precvičili si čeľuste. Preto veterinári odporúčajú kombinovaný spôsob kŕmenia a nevlhčiť suché krmivo. V obchodoch s domácimi zvieratami sa predáva veľa pochúťok, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú ústnu dutinu vášho domáceho maznáčika. V žiadnom prípade na to nepoužívajte duté kosti. Ostré úlomky môžu zraniť pažerák, žalúdok a črevá. Nebezpečnejšie ako rúrkovité kosti sú len varené rúrkovité kosti – sú veľmi krehké a ich úlomky sú ostrejšie.

Svojmu miláčikovi nedávajte tiež bravčové kosti. Vo zvyškoch surového mäsa môžu byť parazity a bravčové mäso je zvyčajne veľmi mastné v akejkoľvek forme. 

Nebezpečné správanie mačky, ktoré môže znamenať chorobu

Mýtus 9: Bylinky liečia mačky zo všetkých chorôb a choré zviera si preto vie zvoliť správnu rastlinu.

V skutočnosti domáci miláčikovia nepoznajú, ktoré rastliny im môžu uškodiť, a ktoré skutočne pomôcť. Mačky napríklad veľmi radi jedia ľalie a cibuľovité rastliny (tulipány, kosatce, narcisy), ktoré sú pre ne smrteľne jedovaté. Pri gastritíde, gastroenteritíde a kolitíde spôsobuje konzumácia trávy zvracanie a navyše dráždi žalúdok a črevá.

Mýtus 10: Tučná mačka je roztomilá.

Veriť, že tučné zviera je príťažlivejšie ako chudé, je nehumánne. Platí zásada, že tučný predátor je chorý predátor. Skôr či neskôr sa u takéhoto zvieraťa začnú objavovať rôzne zdravotné komplikácie, ako je napríklad artritída, problémy so žalúdkom, pankreasom, pečeňou, obličkami, endokrinné ochorenia, problémy s vylučovaním ( urolitiáza ), dýchavičnosť a ďalšie.