Slovenské víno: Aké skrýva tajomstvo?

víno Zdroj foto: Pixabay.com

Jeseň sa nesie v znamení zberu úrody a osláv s ním spojených. A práve zber hrozna, výroba vína a vinárstvo ako také, má u nás bohaté tradície. Aké tajomstvá ukrýva slovenské víno?

Hrozno sa stalo ovocím slnka, života a radosti. Aj starí Egypťania verili, že víno je darom boha, ktorý bol víťazom nad smrťou a povstal zo svojho popola, rovnako ako sa každý rok znovu zrodí hrozno viničového kra, ktorý sa zdal byť mŕtvym. K jeho pestovaniu sa na našom území viaže bohatá tradícia. A navyše sa Slovensko vyznačuje jedinečnou kombináciou pôdneho zloženia a klimatických podmienok, ktorého výsledkom sú nezameniteľné vína považované za unikát v srdci Európy. V čom tkvie ich jedinečnosť?

vinice (1)
Zdroj foto: Archív JM

Prírodný fenomén tvoriaci originalitu

Pečať originality nášmu vínu dáva aj prírodný fenomén, a to že slovenské vinohrady ležia v okolí tej istej rovnobežky, ktorá prechádza i vychýreným Burgunskom. Slovensko je síce považované za takzvanú miniatúru európskeho vinárstva, napriek tomu sa na našom území rozprestiera až šesť regiónov.

Slovenské vinohradnícke oblasti:

Malokarpatská

– Južnoslovenská

– Nitrianska

– Stredoslovenská

– Východoslovenská

– Tokaj

vino 2
Zdroj foto: JM

Každá z nich je unikátna a originálna. Výnimočnú chuť našim vínam dodáva výborná poloha a jedinečná mikroklíma Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Pestuje sa tu veľmi veľa skvelých odrôd ako napríklad Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Iršai Oliver, Cabernet Sauvignon, Dornfelder a ďalšie.

Nitriansky región je zasa známy viničnými vrchmi, z ktorých pochádzajú svieže, čisté a mladistvé vína.

Stredoslovenskú vinohradnícku oblasť preslávili Tramín červený, Rulandské biele, Müller Thurgau a Veltlínske zelené.

A naša najmladšia vinohradnícka oblasť – Východoslovenská, sa vyznačuje jemnými odrodami viniča s nádychom korenistej chuti, ktoré dozrievajú na unikátnych pôdach sopečného pôvodu.

Nedá sa nespomenúť slovenskú oblasť Tokaj, kde na Zemplínskych vrchoch dozrievajú chuťovo neopakovateľné tokajské vína.

pivnica (1)
200-ročná pivnica vo Svätom Jure uchováva vďaka stabilnej teplote originálnu chuť a buket vín. Zdroj foto: JM

Úspech vinárov je skrytý v ich srdci

Odhaliť tajomstvo jedinečnosti chuti sa podarilo mnohým našim vinárom. Medzi nich patrí aj Július Mezei , ktorý tradíciu vinohradníctva zdedil po svojich predkoch. Viniču a starostlivosti oň zasvätili svoj život  a vložili do výroby vína celé svoje srdce aj jeho rodičia, brat a ďalší členovia rodiny.

Dobré víno je výsledkom celoročnej starostlivosti

Mnohí z nás si myslia, že jedinou prácou vo vinohrade je oberačka. „Oberačka je skôr slávnosťou, kedy vidíme výsledky celoročnej starostlivosti o vinič. Rok vinohradníka začína strihaním viniča, jeho viazaním, odorávaním, ďalej sa olupujú dolné výhonky, aby nebrali silu. Potom sa vinohrad zastrkuje, vyplejú sa zálistky, viackrát sa sníma. Počas vegetačného obdobia treba odstraňovať burinu a trávy medzi pňami, a to sa robí buď okopávaním, kosením, postrekom. Upravuje sa priestor medzi riadkami a ešte mnoho ďalších úkonov, ktoré vám môžu pomôcť k bohatej úrode, ale aj tak má posledné slovo príroda,“ hovorí vinohradník, ktorý odmalička vyrastal  s viničom.

vino 1 (1)
Zdroj foto: JM

Vo víne pravda?

Jedna z nevýhod tohto moku – núti človeka zamieňať myšlienky za slová. Aj to je možnou príčinou vzniku povestného In vino veritas. Len pozor, aby ste nezablúdili pri hľadaní „vínnej“ pravdy.