Domáca púpavová masť na boľavé svaly, tu je recept

Domáca púpavová masť na boľavé svaly, vyskúšajte recept Zdroj foto: Depositphotos

Trápia vás boľavé svaly? Urobte si tento recept. Domáca púpavová masť pomôže uľaviť, preto sa ju oplatí mať vždy poruke. 

Vedeli ste, že púpava – táto bežná burina z našich záhrad, sa dá použiť na výrobu výbornej masti na boľavé kĺby? Domáca púpavová masť pomáha nielen pri bolestivých svaloch ale aj pri artritíde a drsnej popraskanej pokožke.

Na výrobu púpavovej masti musíte najskôr pripraviť vylúhovaný olej.

Hojivá masť z mäty piepornej proti bolestiam hlavy

Ako vyrobiť púpavový olej

Olej z kvetov púpavy sa často používa v receptoch určených na upokojenie a hojenie popraskanej pokožky. Je tiež užitočný pri bolestiach svalov a kĺbov. Trvanlivosť precedeného vylúhovaného oleja je približne 1 rok. Na výrobu oleja je lepšie použiť sušené kvety púpavy, ktoré sú vhodnejšie ako čerstvo natrhané. Tie majú totiž vysoký obsah vody, ktorý spôsobí, že púpavový olej bude kalný a rýchlo sa pokazí.

Preto radšej kvety rozložte v jednej vrstve na obyčajnú papierovú utierku a nechajte ich niekoľko dní vyschnúť.

Púpavový olej vyrobíte tak, že čistú uzatvárateľnú nádobu naplníte asi do polovice kvetmi púpavy, ktoré zalejete jedlým olejom ( napríklad slnečnicovým, olivovým a podobne).

Pre rýchle vylúhovanie: Odkrytú nádobu vložte do malého hrnca naplneného niekoľkými centimetrami vody. Zohrievajte na miernom horáku niekoľko hodín, pričom dávajte pozor, aby sa voda nevyparila. Odstráňte zo sporáka a preceďte.

Pre pomalšie, tradičnejšie lúhovanie: Nádobu so sušenými púpavovými kvetmi a olejom uzavrite a uložte do skrinky na približne 4 až 6 týždňov, občas premiešajte. Po uplynutí doby lúhovania preceďte.

Ako si vyrobiť púpavovú masť

Budete potrebovať:

  • 100 gramov púpavového oleja
  • 15 gramov pastiliek z včelieho vosku

Postup:

Včelí vosk s olejom roztopte nad parou. Odstráňte zo sporáka a opatrne nalejte do pripravených čistých nádob. Nechajte vychladnúť a potom uzavrite. Skladujte na suchom a tmavom mieste. Masť vydrží minimálne 9 mesiacov až rok.