Bazalka – silný antioxidant: Ako ju pestovať a používať

Bazalka - silný antioxidant: Ako ju pestovať a používať Zdroj foto: Depositphotos

Používame ju bežne v kuchyni a zväčša ani netušíme o jej veľkej sile. Bazalka je silný antioxidant.

Medzi koreniny, ktoré majú silné účinky na naše zdravie určite patrí bazalka. Jej moc poznali už v stredoveku. Táto bylina má naozaj pôsobivý zoznam prospešných látok.

Bazalka – silný antioxidant

Bazalka obsahuje vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanie krvi. Vitamín A chráni zase cievne bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Pomáha zabrániť hromadeniu zlého cholesterolu, čo predchádza kôrnateniu tepien, srdcovému infarktu a mŕtvici.

V tejto rastlinke nájdete aj ďalšie vitamíny a minerály, ako sú železo, vápnik, mangán, horčík, vitamín C a draslík. Má tiež antibakteriálne vlastnosti a obsahuje flavonoidy, ktoré chránia naše DNA.

Tilandsia – vzdušná rastlina, ako sa o ňu starať?

Štúdie ukázali, že bazalka, vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam patrí medzi silné prírodné antibiotiká.

Ak spojíte bazalku a cesnak – dostanete najsilnejšie prírodné antibiotikum, aké bolo kedy vytvorené.

Navyše bazalka vyčistí vaše tepny od LDL cholesterolu.

Bazalka je tiež užitočná pri liečení a prevencii mnohých zdravotných problémov, ako sú bolesti hlavy, hnačka, zápcha, kašeľ, parazity, bradavice, atď.

Stáročia používania overili bazalku ako liečivú bylinu a samozrejme je aj v povedomí kuchárskeho sveta. Stále však existujú niektoré ďalšie, neobvyklejšie spôsoby, ako bazalku v kuchyni využiť.

  • použite ju na sendviče namiesto šalátu alebo dokonca ako wrap
  • do základu na domácu zmrzlinu pridajte bazalku a šťavu z citróna
  • pripravte si bazalkové bylinkové maslo, ktoré môžete zmraziť na neskoršie použitie
  • ak hľadáte projekt pre domácich majstrov, skúste vyrobiť mydlo z bazalky
Bazalka - silný antioxidant: Ako ju pestovať a používať
Zdroj foto: Depositphotos

Ako pestovať bazalku?

Bazalka sa líši od väčšiny ostatných bylín tým, že je jednoročná, nie trvalka ako väčšina ostatných. Bylina je citlivá na chladné klimatické podmienky, takže najlepšie obdobie v roku, kedy začať s výsadbou, je prvý májový týždeň. Všetky odrody bazalky sa dajú ľahko pestovať a ani začínajúci záhradkár s tým nebude mať problémy. Všetko, čo rastliny potrebujú, je slnečné svetlo, vlhkosť a dobre priepustná výživná pôda. Ak žijete v chladnejšom podnebí, môžete bazalku nechať rásť na plnom slnku, zatiaľ čo v teplejších oblastiach uprednostňuje tieň.