Skladovanie korenín, takto predĺžite trvanlivosť a kvalitu

Skladovanie korenín, takto predĺžite trvanlivosť a kvalitu Zdroj foto: Depositphotos

Zlé skladovanie korenín ich dokáže znehodnotiť. Priznajte sa, aj vy toto robíte?

Mnohým z nás sa bežne stáva, že otvoria vrecko korenia, použijú ho raz, potom naň zabudnú a kúpia si nové. Tak sa ľahko môže stať, že máme doma otvorené tri vrecká rovnakého korenia, ktoré však takýmto skladovaním stráca na kvalite. Skladovanie korenín preto netreba podceniť.

Zazimovanie byliniek, takto je to správne

Vyberajte len kvalitné korenie

Ešte predtým, ako korenie uskladníme, je potrebné zvoliť si čerstvé a kvalitné koreniny. Čerstvosť korenín môžeme zistiť podľa výraznej vône, sýtej a jasnej farby. Vždy treba nakupovať v malých množstvách a od dôveryhodných dodávateľov, ktorí podliehajú kontrole a majú vlastné kontrolné štandardy a certifikáty kvality. Pri výbere čerstvých byliniek vyberáme voňavé rastliny, ktoré majú sviežu farbu a žiadne hnedé škvrny na listoch. Najlepšie sú však, keď si ich môžeme odtrhnúť na vlastnom záhone.

Skladovanie korenín, takto predĺžite trvanlivosť a kvalitu
Zdroj foto: Depositphotos

Vlhkosť je najväčší problém pri uskladnení korenín

Korenie neznáša vysokú vlhkosť, preto na jeho uskladnenie použijeme suchý a tmavý priestor. Najväčšími nepriateľmi, ktorí ničia kvalitu korenia sú tiež oxidácia, svetlo a teplo. Vlhkosť je však hlavným ničiteľom, rýchlo napáda arómu a korenie sa môže zhlukovať do hrudiek.

Niekoľko tipov, ktoré predĺžia trvanlivosť korenia

Niektorí z nás majú tendenciu presýpať korenie do koreničky. V momente, ako tak spravíme, začne korenie oxidovať a bude strácať na kvalite. Najlepšie je preto uchovať ho v originálnom obale, ktorý býva vyrobený zo špeciálneho materiálu chrániaceho obsah pred vlhkom a svetlom. Ak máme otvorených viacero vreciek, dobre uzatvorené napríklad kancelárskou sponou ich radšej vložme do dózy s vrchnákom. Dózu nedávajme do blízkosti elektronických zariadení.

Ak máme vo zvyku naberať koreniny lyžičkou, alebo prstami, môžeme ho kontaminovať. Preto ho radšej sypeme priamo z vrecka.