10 dôvodov, prečo sú mačky lepšie ako psy

10 dôvodov, prečo sú mačky lepšie ako psy Zdroj foto: Depositphotos

Odveká debata medzi chovateľmi domácich zvierat, ktoré zviera je pre chov lepšie pravdepodobne nemá konca. Prečo sú mačky lepšie ako psy?  

10 dôvodov, prečo sú mačky lepšie ako psy

Existuje niekoľko stránok, vďaka ktorému je chov mačky oveľa jednoduchší najmä pre obyvateľov mestských bytov.

Mačky sú menej náročné

Pre pohodlnú existenciu vo vašej domácnosti potrebuje mačka pomerne skromnú výbavu: misky na jedlo a vodu, škrabadlo, hračky a toaletu, kde si môže domáce zviera urobiť potrebu.

Pes vyžaduje väčší priestor a dosť veľkú posteľ. A pre pohodlný spánok je lepšie, aby toto zviera malo samostatnú miestnosť. Ak totiž vlezie do postele majiteľa, prakticky mu nenechá voľný priestor na nočný odpočinok.

Mačky sú menej hlučné

Takmer všetky psy štekajú. A nezáleží na tom, či sa vás domáce zviera snaží chrániť alebo sa len hrá, psí štekot často spôsobuje problémy so susedmi. Mačky samozrejme tiež nemlčia, no mrnčanie a mňaukanie je vo väčšine prípadov oveľa tichšie.

Ako vplývajú zvieratá na tehotné ženy? Na mačku pozor

Mačky sú vhodnejšie domáce zvieratá do mestského bytu

Okrem hlučnosti, sú tu aj iné veci, ktoré hovoria v prospech mačiek. Aby mohol pes žiť plnohodnotný život, potrebuje pravidelne tráviť čas na čerstvom vzduchu. Pes vonku dostane možnosť urobiť nielen svoju potrebu, ale aj uvoľniť nahromadenú energiu.

Mačky zas nepotrebujú toľko aktivity a veľké priestory: cítia sa skvele schúlené na pohovke, kam dopadajú slnečné lúče, a vašej mačke často stačí zabávať pozorovaním vonkajšieho sveta cez okno.

Chov mačky stojí menej

Mačiatko ( až na výnimky ) si môžete zaobstarať za menej peňazí ako šteňa. Navyše, starostlivosť o mačku vyjde lacnejšie, pretože vyžaduje menej jedla a hračiek ako psy.

Psy sú vo všeobecnosti väčšie ako mačky a jedia viac. A hračky pre nich sú vyrobené z odolnejších a drahších materiálov, aby sa predĺžila ich životnosť.

Mačky vás môžu zbaviť myší už len svojou prítomnosťou

Mačky sú rodenými lovcami. Aktívne lovia myši na im zverenom území a zabránia tak, aby vám hlodavce spravili škody. Navyše, samotný zápach dravca odpudzuje škodcov: myši sa radšej usadia u vašich susedov, kde nie je žiadna mačka, ako u vás.

Mačky rešpektujú osobný priestor svojich pánov

Tieto zvieratá sú citlivé na osobný priestor a rešpektujú vaše právo byť sami. Mačka vás nebude zbytočne obťažovať: ak si chcete po náročnom dni v práci oddýchnuť, pochopí vašu túžbu byť sám.

Mačka lieči

Mnoho ľudí vie, že mať domáceho maznáčika pomáha znižovať stres a cítiť sa lepšie. Vaša mačka vám však môže dodať nielen teplo, lásku a dobrú náladu, ale prospieť aj vášmu zdraviu! Vedci dokázali, že vibrácie, ktoré mačka vydáva pri pradení, pomáhajú ľudskému muskuloskeletálnemu systému udržiavať jeho normálne fungovanie a zotavovať sa zo zranení.

Mačky sú čistotnejšie ako pes

Mačky sú vo svojej podstate čistotnejšie zvieratá ako psy. Je to do značnej miery spôsobené ich loveckým inštinktom – koniec koncov, pre dravca je mimoriadne dôležité, aby sa neprezradil pachom, ak ide striehnuť na svoju korisť. Preto mačka nepotrebuje tak často kúpať ako pes, čo vám ušetrí nielen čas, ale často aj vaše nervy.

Starostlivosť o exkrementy je v prípade mačiek jednoduchšia

Mačky sa snažia svoje exkrementy zahrabať do svojej toalety, čo majiteľom uľahčuje život – stačí im pravidelne meniť obsah toalety, aby sa mačka cítila príjemne. Psy, aby si uľavili od ich prirodzenej potreby, potrebujú neustále a dlhé prechádzky po ulici, čo môže byť pre mnohých potenciálnych majiteľov veľkou nevýhodou.

Starostlivosť o mačiatka je jednoduchšia

Samozrejme, všetky bábätká – mačiatka aj šteniatka – vyžadujú obrovské množstvo pozornosti a starostlivosti, ako aj úsilie majiteľa, aby z nich vyrástli silné a zdravé jedince. Mačiatka sa však čoskoro osamostatnia a vy sa môžete vrátiť k svojmu obvyklému spôsobu života, zatiaľ čo šteniatko si bude dlho vyžadovať zvýšenú pozornosť (najmä pre jeho huncútstvo!)