Tieto exotické koreniny si môžete vypestovať doma

Tieto koreniny si môžete vypestovať vo vlastnej záhrade Bixa orellana, zdroj foto: Depositphotos

Chcete mať korenie vždy nablízku a navyše z vlastnej záhradky? Tieto exotické koreniny si môžete dopestovať doma.

Aj keď väčšina korenia, ktorú používame v kuchyni, pochádza z tropických oblastí, nemusíme sa ich pestovania hneď vzdávať. Tieto exotické koreniny sa dajú dopestovať buď v kvetináči, alebo vo vašom skleníku.

4 veľmi časté chyby, ktoré robíme pri zaváraní kompótov

Annatto

Toto korenie, ktoré sa často používa ako náhrada drahého šafránu, a to najmä v ázijskej kultúre, pochádza zo semien Orelaníka farbiarskeho. Ide o okrasný vždyzelený ker pochádzajúci z Južnej a Strednej Ameriky. Už v stredoveku bol orelánik známy vďaka svojim liečivým antibakteriálnym vlastnostiam a využíval sa tiež ako červené farbivo. U nás sa dá pestovať ako izbová rastlina. Korenie annatto okrem toho že dodá jedlám zemitú chuť, zafarbí ich na červenožlto.

Bobkový list

Bobkový list sú vlastne sušené listy vavrína pravého. Toto korenie sa dá dopestovať s úspechom aj na našich záhonoch. Najmä v južnejších oblastiach Slovenska. Vo svojej domovine dosahuje výšku až 20 metrov. Chuť bobkového listu vynikne najmä v omáčkach, polievkach a v mäsových jedlách.

Tieto exotické koreniny si môžete vypestovať doma
Svätojánsky chlieb, zdroj foto: Depositphotos

Svätojánsky chlieb

Svätojánsky chlieb sú tmavohnedé struky zo vždyzeleného kríka rohovníka obyčajného, ktorý pochádza zo Stredomoria. U nás sa dá dopestovať v kvetináči alebo v skleníku. Počas vegetácie vyžaduje veľa svetla a tepla. Svätojánsky chlieb chutí podobne ako čokoláda. Pridáva sa do múčnikov alebo sa môže konzumovať priamo. Rastlina je dvojdomá, preto ak chceme mať úrodu, budeme potrebovať samčie aj samičie kvety.

Nové korenie

Nové korenie sú vlastne plody tropického stromu pimentovníka pravého, ktorého domovom je Mexiko, Stredná Amerika a Západná India. Strom je dvojdomý, takže potrebujeme vysadiť samčiu aj samičiu rastlinu. Pimentovník vo svojom prirodzenom prostredí dorastá do výšky 10 až 18 metrov. U nás sa dá pestovať ako zakrpatený strom alebo izbová rastlina. Plody sa vytvárajú po odkvitnutí drobných bielych kvietkov. Aby si zachovali vonné silice, zbierajú sa ešte zelené a potom sa sušia na slnku. Nové korenie sa používa najmä do polievok, omáčok či mäsových jedál.