Pestovanie a starostlivosť o moruše, spoznajte dôležité rady

Pestovanie a starostlivosť o moruše, spoznajte dôležité rady Zdroj foto: Depositphotos

Aby ste sa mohli tešiť z týchto sladkých plodov, treba poznať niektoré zásady. Pestovanie a starostlivosť o moruše bude s nimi jednoduchšia. 

Pestovanie a starostlivosť o moruše

Moruša je stredne veľký opadavý strom, ktorý v lete vytvára drobné, chutné, ale strapaté plody. Na Slovensku sa bežne vyskytujú dva druhy: moruša červená ( Morus rubus ), pôvodom z východnej Severnej Ameriky; a moruše biela ( Morus alba), pôvodom z Číny. Červené aj biele druhy — ako aj všetky hybridy — majú tmavozelené listy so zúbkovanými okrajmi a obsahujú bobule, ktoré vyzerajú nápadne ako maliny.

Moruše je najlepšie vysádzať skoro na jar, kedy budú rýchlo rásť. Listy a nezrelé plody moruše obsahujú latex, ktorý je pre ľudí mierne toxický.

Moruše nie sú vhodné do každej záhrady

Moruše sú nenáročné stromy na pestovanie, no nie sú vhodné do každej záhrady. Napríklad, ak máte malú záhradu, radšej sa jej výsadbe vyhnite. Dôvodom je, že tento strom by sa nemal vysádzať blízko domov, kde jeho rýchlo sa rozvíjajúce korene by mohli narušiť základy stavby, chodníky či príjazdovú cestu. Mali by ste tiež vziať do úvahy výšku stromu v dospelosti a vybrať miesto, kde ho možno udržiavať relatívne bez prerezávania (čo moruši spôsobuje stres). Tak sa vám odvďačí veľkou úrodou sladkých plodov.

Moruše a ovocná lekáreň, ktorá sa v nich skrýva

Teplota a vlhkosť

V závislosti od druhu je väčšina morušových stromov mrazuvzdorná a počas vegetačného pokoja dokáže zvládnuť teploty až do – 4 °C. Ide však skôr o teplomilnejší strom.

Potreba slnka

Moruši sa bude dariť na plnom slnku, ale i v čiastočnom tieni, hoci, ako u mnohých ovocných stromov platí, že viac svetla znamená viac ovocia.

Nároky na pôdu

Moruše sú do istej miery prispôsobivé a ľahko si poradia aj s piesčitou pôdou. Stromom sa môže dariť v rôznych úrovniach pH, ​​od neutrálnych po mierne kyslé.

Nároky na zavlažovanie

Po počiatočnej výsadbe zalievajte svoju morušu výdatne a pravidelne, aby ste mladému stromčeku pomohli vytvoriť silný koreňový systém. Po rozvinutí dostatočného koreňového systému sú morušové stromy pomerne odolné voči suchu, aj keď dlhodobé suché počasie môže viesť k slabej úrode alebo skorému opadaniu nezrelých bobúľ.