Ako zmäkčiť bielizeň sušenú prirodzeným spôsobom

Ako zmäkčiť bielizeň sušenú prirodzeným spôsobom Zdroj foto: Depositphotos

Sušenie oblečenia na vonkajšej šnúre môže ušetriť náklady na energie, no prádlo zostáva tvrdé. Ako zmäkčiť bielizeň sušenú prirodzeným spôsobom? Čítajte nás a dozviete sa viac. 

Ako zmäkčiť bielizeň

Oblečenie sušené vonku vonia po čerstvom vzduchu, no nevýhodou je, že niektoré látky ( najmä ľan a bavlna) zostávajú po takomto vysušení tvrdé a škriabu. Ak nemáte radi pocit vŕzgajúcej posteľnej bielizne, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli zmäkčiť tkaniny vysušené na sušiacom stojane alebo vonkajšej šnúre na bielizeň.

Ako často by ste mali zmäkčovať prádlo vysušené prirodzeným spôsobom?

Pri každom praní sa riaďte týmito radami. Môže trvať niekoľko kôl prania a sušenia bielizne, kým sa dostanete na požadovanú úroveň mäkkosti.

Použite menej pracieho prostriedku

Použitie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku môže vo vašom oblečení zanechať zvyšky, ktoré spôsobia, že vlákna budú stuhnuté. Okrem tuhosti zvyšky priťahujú nečistoty a baktérie, ktoré zanechávajú oblečenie menej voňavé. Nájdite si čas na odmeranie tekutých a práškových pracích prostriedkov a upravte ich množstvo podľa veľkosti náplne bielizne.

TIP: Takmer všetky tekuté pracie prostriedky sú koncentrované – a potrebujete oveľa menej, než si myslíte. V práčke plnenej spredu potrebujete iba dve lyžice pracieho prostriedku na priemerne veľkú náplň.

Vyčistite práčku

Ako môžete očakávať, že vaše oblečenie bude čisté, ak je vaša práčka špinavá? Zanesená práčka môže spôsobiť, že nečistoty a zvyšky pracieho prostriedku sa znovu uložia na oblečenie. Pravidelne čistite práčku a vaša bielizeň bude voňať sviežejšie a jemnejšie.

Do oplachovacieho cyklu pridajte biely destilovaný ocot

Kyselina octová v octe pomáha prelomiť povlak vytvorený zvyškami pracích prostriedkov alebo iných prísad. Do oplachovacieho cyklu pridajte jednu šálku destilovaného bieleho octu.

Zmäkčujte vodu

Ak žijete v oblasti, ktorá má vo vode vysoké hladiny minerálov (tvrdá voda), skúste zvážiť zmäkčenie vody, aby oblečenie bolo menej drsné. Vysoké hladiny minerálov sú bežné v studničnej vode, ale možno ich nájsť aj v obecných vodovodných systémoch.

Pridajte aviváž

Pridaním aviváže do cyklu pláchania zanechá na tkaninách povlak, ktorý bude hodvábny na dotyk. Novšie tipy aviváží na trhu obsahujú zmäkčujúce prísady aj chemikálie, ktoré pomáhajú predchádzať vyblednutiu, rozťahovaniu a žmolkovaniu.