Správne umiestnenie záhradného nábytku je dôležité

Správne umiestnenie záhradného nábytku je dôležité Zdroj foto: Depositphotos

Záhrada má byť vašou oázou pokoja, harmónie a súkromia. Aby ste si v nej chvíle pohody užili naplno, dôležité je správne umiestnenie záhradného nábytku a tiež i jeho výber.

Pri výbere správneho sedenia a umiestnenia lavičky v záhrade treba dbať na niekoľko zásadných faktorov. Tvar a materiál lavičky, umiestnenie – na slnku, či v tieni, v súkromí, zohľadniť je potrebné aj výhľad. Pre maximálne chvíle pohody si chcete sadnúť a užívať si relax v tieni, keď páli horúce slnko, v tichu, s pekným výhľadom a najlepšie pri svojich obľúbených rastlinách.

Správne umiestnenie záhradného nábytku

Ideálny scenár je v prípade priestorových možností záhrady umiestniť jednu lavičku na slnko a druhú do tieňa. Presúvať sa budete v prípade potreby a bez toho, aby ste lavičku museli prenášať namáhavo so sebou. Možnosťou je aj zariadenie si čisto okrasného sedenia, kde si vystavíte zbierku obľúbených kvetov a podobne.

Záhradné sedenie v štýle klasika – lavička na priedomí

Poznáte zo starých domov rodičov či prarodičov? Podomácky vyrobené drevené lavičky umiestnené na priedomí. Lavičky vedľa vchodových dverí domu nechýbali v minulosti na dedinách. Skvelý výhľad bol na pestované kvety, ale aj na okoloidúcich, ktorí sa neraz pristavili na kus rečí.

Správne umiestnenie záhradného nábytku je dôležité
Zdroj foto: Depositphotos

Lavička prispôsobená terénu

Oblúkovitý múrik zo skál. Čo tak pred tento múrik umiestniť oblúkovitý typ lavičky kopírujúci jeho tvar? Krytý chrbát pri sedení na lavičke v záhrade zaiste oceníte. Či už vám pocit súkromia bude vytvárať živý plot, múrik z prírodných kameňov alebo domová stena či hrubý kmeň stromu. Výhodou sedenia v štýle kopírovania terénu je, že sa lavička zmestí i na miesta, kam sa klasické posedenie stolík + stoličky jednoducho nevprace.

Krása vo váze: Tu sú tipy na pestovanie letničiek na rez

Papradie a kameň, skvelá kombinácia

Kamenná lavička sa fantasticky hodí k papradiam. Kamenná lavička má svoje výhody, ale aj nevýhody. Disponuje stabilitou, no je ťažká, preto si jej umiestnenie treba veľmi dobre premyslieť. Nehodí sa na dlhé sedenie, no šálku kávy, čaju či vychladeného piva si na nej vychutnáte naplno. Výborné osvieženie poskytuje kameň v horúcich letných dňoch. Je potrebné občas lavičku z kameňa vyčistiť od rias.

Správne umiestnenie záhradného nábytku je dôležité
Zdroj foto: Depositphotos

Elegancia kovu a záhradné sedenie

Kov je symbolom elegancie. Predstavte si nabielo natretú kovovú lavičku umiestnenú v blízkosti ružového záhonu. Nádherná romantika. No nemusí byť situovaná len v blízkosti ružových krov. Výborne sa ku kovovej lavičke hodí napríklad tečúca voda, jazierko a podobne.

Lavička pod košatou korunou stromu

Máte na záhrade strom vysoký aspoň dva metre s košatou korunou? V tom prípade sa výborne hodí okrúhly typ lavičky okolo kmeňa, z ktorej máte výhľad na všetky svetové strany. Pred spŕškou letného dažďa či pred páliacim slnkom vás výborne ochráni rozkošatená koruna stromu. Na nezaplatenie je trilkovanie vtáčikov, ktoré vám bude spríjemňovať relax na lavičke.