Choroba psov- helmintóza, všetko čo o nej treba vedieť

Choroba psov- helmintóza, všetko čo o nej treba vedieť Zdroj foto: Depositphotos

Helminty sú všetky parazitické červy, ktoré žijú v ľudskom tele i zvieratách a zapríčiňujú veľa komplikácií. Choroba psov – helmintóza je spôsobená tiež ich prítomnosťou.

Choroba psov – helmintóza

V prírode je obrovské množstvo parazitických červov. Líšia sa:

  • podľa tvaru tela – na okrúhle alebo páskové;
  • podľa toho, kde sa v ľudskom alebo zvieracom tele nachádzajú – luminálne červy (čiže žijúce v dutine orgánu) a tkanivové.
    V závislosti od životného cyklu sa parazitické červy delia na vyvíjajúce sa:
  • v pôde;
  • organizmus hostiteľa.

Ako sa môžete nakaziť?

Hlísty sa môžu do tela zvierat a ľudí dostať prostredníctvom vody a potravy. Takisto tomu pomáha nedostatočná osobná hygiena, kontakt s chorými jedincami či uhryznutie hmyzom.

Nebezpečné správanie mačky, ktoré môže znamenať chorobu

Prečo sú helminty nebezpečné?

Helminty vstupujú do tela a ovplyvňujú tkanivá orgánov, spôsobujú v nich zápal a bolesť a upchávajú dutinu brušných orgánov (črevo, krvné cievy), vyvolávajú kŕče a spôsobujú trombózu, ktorá vedie k smrti.

Okrem toho môžu parazity spôsobiť alergické reakcie a intoxikáciu hostiteľského zvieraťa.

Aká je prevencia?

Ako profylaxia proti väčšine helmintiáz sa domáce zvieratá liečia liekmi, ktoré usmrcujú larvy a dospelé červy. Na preventívne účely sa lieky používajú každé 3 mesiace, prísne podľa pokynov a v závislosti od hmotnosti domáceho maznáčika.

V akom veku môže byť domáce zviera odčervené?

Mačiatka a šteniatka môžu byť liečené na červy vo veku 1,5–2 mesiacov. Prvé odčervenie sa vykonáva dvakrát v intervale dvoch týždňov a následne raz za 3 mesiace.

Existujú vedľajšie účinky užívania liekov?

Ak používate lieky v uvedených dávkach a prísne podľa hmotnosti zvieraťa, spravidla neexistujú žiadne vedľajšie účinky. Veterinárna prax však pozná prípady zvýšenej individuálnej citlivosti na zložky liečiv. V takýchto prípadoch, ako pri predávkovaní, má domáce zviera hnačku, odmieta potravu, objavuje sa slabosť, tras (svalové chvenie), slinenie. Vo výnimočných prípadoch sa vyskytli kŕče, ktoré môžu viesť k smrti domáceho maznáčika.

Ak zviera vykazuje jeden alebo viac príznakov, okamžite kontaktujte svojho veterinárneho lekára.

Dá sa helmintiáza vyliečiť?

Áno. Počas liečby sa má liek používať podľa pokynov. Frekvenciu podávania lieku je potrebné konzultovať s veterinárnym lekárom.

Prípravky na helminty pôsobia aj na dospelých červov, no niektoré formy (napríklad srdcová dirofilária) pri umieraní upchávajú cievy alebo tvoria krvnú zrazeninu v srdci, v dôsledku čoho zviera uhynie.