Získajte osivo z vlastných paradajok, je to jednoduché

Získajte osivo z vlastných paradajok, je to jednoduché Zdroj foto: Depositphotos

Pestovatelia rajčín dobre poznajú semienka tejto chutnej zeleniny. Ak chcete získať osivo z vlastných paradajok, je to celkom jednoduché.

Plody paradajok sú nabité drobnými semienkami, ktoré ľahko vyklíčia, ak sa dostanú do pôdy. Ak chcete zachrániť semená na ďalší rok, je to celkom jednoduché. Tu sú tipy, ako získať osivo z vlastných paradajok na budúcu sezónu.

Dôležitý je správny výber plodov a čas zberu

Semená paradajok možno zbierať z plodov, ktoré sú úplne zrelé, od polovice leta do jesene. Paradajky sú pomerne pomaly rastúca rastlina, takže väčšina pestovateľov bude chcieť začať s týmito semenami v interiéri pomerne skoro na jar. Semenám paradajok môže trvať šesť až osem týždňov, kým sa z nich stanú životaschopné sadenice, a potom, čo sa vysadia vonku, sadenice môžu vyžadovať až dva mesiace, kým vyprodukujú zrelú zeleninu. To sa trochu líši v závislosti od odrody a veľkosti paradajok – napríklad malé čerešňové alebo cherry paradajky začnú prinášať plody oveľa rýchlejšie ako veľké paradajky. Celkovo však táto zelenina patrí medzi pomalšie rastúce zeleninové rastliny.

Máte radi domáci kečup? Tu je postup, ako si ho pripraviť

Ako získať osivo

Semená z mnohých rastlín sa dajú zachrániť jednoducho tak, že počkáte, kým semenné struky alebo plody uschnú, a potom ich otvoríte, aby ste mohli vybrať semená. S paradajkami je to o niečo ťažšie, pretože ich semená sú uzavreté v gélovom vrecúšku, ktorý obsahuje rastové inhibítory brániace semenám vyklíčiť vo vnútri paradajok. Najlepší spôsob, ako odstrániť tento gélový obal, je nechať plody hniť a kvasiť. V prírode sa to stane, keď zelenina spadne z rastliny. My však potrebujeme tento proces urýchliť.

Prvým krokom je vybrať si najzdravšie vyzerajúce paradajky. Veď predsa chcete zachrániť semeno z najlepších plodov, aby budúcoročná rastlina mala dobré gény.

Čo budete potrebovať

Zrelé paradajky, papierový tanier, papierovú servítku, cedník, zavárací pohár

Ako postupovať

Zeleninu rozkrojíte na polovicu tak, aby koniec stonky bol na jednej strane a koniec plodu na druhej strane. Tým sa odkryjú semenné dutiny najlepšie. Dužinu vyberte opatrne lyžicou a dajte ju do misky.

Spustite proces fermentácie

Ak z dužiny paradajok nie je dostatok tekutiny, aby v nej semienka mohli plávať, pridajte až hrnček vody, aby ste pomohli oddeliť semienka od dužiny. Potom postavte zavárací pohár alebo nádobu so semienkami a dužinou paradajok na teplé, tmavé miesto. Na fermentáciu si budete musieť nechať 2 až 4 dni. Zmes začne strašne páchnuť, takže misku uložte na miesto, kde okolo nej nebudete často prechádzať. Pohár predtým zakryte papierovou servítkou alebo tanierom, aby ste zamedzili prístupu mušiek.

Nezabudnite označiť každú odrodu. Proces fermentácie kontrolujte každý deň. Keď osivo klesne na dno pohára, môžete ho scediť. Nevhodné osivo vypláva na povrch, takže ho spolu s dužinou odstráňte a na výsadbu uchovajte iba to, ktoré kleslo na dno pohára.