15 izbových rastlín vhodných do kúpeľne, č. I

15 izbových rastlín vhodných do kúpeľne, č. I Zdroj foto: Depositphotos

Zeleň plní nielen dekoratívnu funkciu, ale tiež zlepšuje kvalitu vzduchu. Zoznámte sa, tu je 15 izbových rastlín vhodných do kúpeľne, ktorým nevadí vlhké prostredie.

Kúpeľňa je zvyčajne teplá, vlhká, tmavšia miestnosť, ktorá poskytuje perfektné prostredie pre niektoré izbové rastliny. Navyše voda na zavlažovanie rastlín je vždy po ruke. Pri výbere izboviek do kúpeľne však treba byť opatrný. Nie je všetky znesú vysokú vlhkosť, nedostatok svetla a teplotné výkyvy, keďže teplota v kúpeľniach počas noci väčšinou klesá. Predstavujeme vám 15 izbových rastlín vhodných do kúpeľne, pre ktoré sú uvedené podmienky priam ideálnymi.

10 izbových rastlín, ktorým sa bude dariť v kuchyni

Aspidistra elatior

Aspidistra elatior je vynikajúca izbová rastlina nenáročná na starostlivosť. Táto tropická rastlina dorastajúca do výšky 60 až 90 centimetrov patrí medzi vzácne izbové rastliny, ktoré znesú takmer úplný tieň. Pestré odrody potrebujú viac svetla ako jednofarebné exempláre. Aspidistra má radšej menšiu vlhkosť, takže je vhodná do kúpeľní pre hostí, ktoré sa často nepoužívajú.

Farebné odrody: Stredne zelené lístie; keď sa pestuje ako izbová rastlina, kvitne zriedka.
Nároky na svetlo: Nízke nepriame svetlo; znáša úplný tieň.
Nároky na pôdu: Dobre odvodnená, rašelinová zmes na kvety.

15 izbových rastlín vhodných do kúpeľne
Aspidistra, zdroj foto: Depositphotos

Orchidey

Mnohé orchidey sú ideálne na pestovanie v kúpeľniach, ktoré nie sú príliš chladné. Niektoré druhy sú vysadené v pôde, zatiaľ čo iné sú epifyty (vzdušné rastliny), ktoré absorbujú vlhkosť zo vzduchu. Orchidey môžu kvitnúť celé týždne, a pretože niektoré odrody sú menšie, môžete ich vysadiť spolu a vytvoriť tak krásnu živú dekoráciu. Niektoré rastliny uprednostňujú mierne svetlo; iné potrebujú jasné svetlo.

Farebné varianty: Ružová, červená, fialová, biela, v závislosti od odrody.
Nároky na svetlo: Závisí od odrody, ale na kvitnutie potrebuje svetlo.
Nároky na pôdu: Závisí od typu, ale vo všeobecnosti vyžaduje zmes kôry určenú pre orchidey.

orchidea v kúpeľni
Orchidea kúpeľňu krásne oživí, zdroj foto: Depositphotos

Filodendron

Filodendrony sú tropické rastliny, ktorým sa darí v kúpeľňových podmienkach. Niektoré odrody sú popínavé, iné rastú vzpriamene. Oba druhy sa pestujú pomerne ľahko. Ak túto rastlinu zalejete príliš veľa alebo príliš málo, rastlina zhodí listy. Uprednostňuje však trvalo vlhkú pôdu. Filodendrony potrebujú jasné, nepriame svetlo; príliš veľa tieňa spôsobuje, že vytvára tenké stonky.

Farebné odrody: Tmavozelené lístie; niektoré kultivary majú panašované listy.
Nároky na slnko: Jasné, nepriame svetlo.
Nároky na pôdu: Dobre priepustný substrát.

Asplenium nidus
Papraď Asplenium nidus, zdroj foto: Depositphotos

Paprade

Paprade patria medzi jedinečné tieňomilné rastliny, ktoré sa rozmnožujú skôr prostredníctvom spór ako kvetov a semien. Mnohé paprade sú skvelými izbovými rastlinami a dokážu si poradiť s teplotnými výkyvmi a vlhkosťou v prostredí kúpeľne. Niektoré sa dokonca dajú pestovať priamo v sprchovacom kúte, kde ich pravidelne môžete namáčať. Medzi vhodné druhy papradí do kúpeľne patrí napríklad bostonská papraď ( Nephrolepis exaltata ), slezinník hniezdovitý (Asplenium nidus) a papraď okrúhlolistá ( Pellaea rotundifolia ).

Farebné varianty: Svetlo až tmavozelená, v závislosti od druhu.
Nároky na slnko: Závisí od druhu.
Nároky na pôdu: Závisia od druhu; najviac sa im darí vo vlhkej, dobre odvodnenej zmesi.

Potosovec

Potosovec je takmer nezničiteľná rastlina. Ide popínavú izbovku, ktorej budú vyhovovať aj podmienky v kúpeľni. Zalievajte vždy, keď je pôda suchá. Potosovec bude prosperovať aj pri slabom osvetlení alebo jasnom, nepriamom svetle.

Farebné odrody: Zelené až mramorovo žlté listy.
Nároky na svetlo: Jasné svetlo až takmer úplný tieň.
Nároky na pôdu: Dobre priepustná pôda bohatá na rašelinový mach.

Ďalšie rastliny vhodné do kúpeľne vám prezradíme v nasledujúcom článku.