Ako získať osivo z vlastných uhoriek na ďalšiu sezónu

Ako získať osivo z vlastných uhoriek na ďalšiu sezónu Zdroj foto: Depositphotos

Chcete si odložiť semená na budúci rok? Prezradíme vám, ako získať osivo z vlastných uhoriek. Nemusíte sa toho báť, predtým však treba pochopiť niekoľko zákonitostí. 

Ukladanie semien z kvetov alebo plodov rastliny je veľmi bežnou metódou rozmnožovania nových rastlín. Ako získať osivo z vlastných uhoriek? Táto zelenina má výrazne odlišné samčie a samičie kvety, a preto sa oplodňuje skôr krížovým opelením ako samoopelením. To znamená, že ak plánujete odložiť semená z úrody, vyžaduje to isté špeciálne zaobchádzanie.

Pozor na nekontrolovateľné kríženie

Skôr, ako sa rozhodnete odložiť si osivo na budúcu sezónu, treba vedieť nasledujúce. Ak je v okruhu aspoň jedného kilometra iná odroda uhoriek, môže dôjsť ku krížovému opeleniu. Preto vám z odloženého semena môže vyrásť celkom odlišná uhorka, ako ste mali pôvodne.

10 izbových rastlín, ktorým sa bude dariť v kuchyni

Kedy zbierať semená uhorky

Semená uhoriek nie sú pripravené na zber, kým plody nie sú úplne zrelé, teda uhorky zbierajte omnoho neskôr ako tie na jedenie. Pred zberom semien nechajte plody na rastline, kým nie sú úplne žlté alebo oranžové a majú väčšiu veľkosť ako ostatné uhorky.

Ako oddeliť semená od gélového povlaku

Dozretú a zdravú zeleninu potom pozdĺžne prerežte, aby ste odhalili semená. Dužinu vložte do malej misky, potom do nej pridajte dostatok vody izbovej teploty, aby pokryla dužinu a semená, čo pomôže odstrániť ich gélový povlak.

Nezakrytú nádobu so semenami odložte na teplé miesto ( s teplotou okolo 20 – 27 °C ) a nechajte stáť niekoľko dní. Zmes denne premiešajte. Po uplynutí približne troch dní si všimnete, že niektoré semená začali klesať na dno nádoby. To je dobrý náznak toho, že prebieha fermentácia, ktorá ďalej zbavuje semená ich gélového povlaku a oddeľuje zlé osivo (plávajúce semená) od životaschopného (potopené semená).

Uskladnenie

Keď sa všetky alebo väčšina semien potopí na dno misky, pridajte do nej ďalšiu vodu, aby ste osivo očistili. Semená, ktoré plávajú navrchu nádoby, dajte preč. Dobré osivo niekoľkokrát prepláchnite, potom ho preceďte a položte na papierové obrúsky, aby sa vysušilo. Po vysušení semená uložte do vzduchotesného vrecka alebo nádoby a označte ich na siatie v budúcom roku. Pri správnom skladovaní zostanú vaše semená uhoriek životaschopné 10 rokov.