15 symbolov Feng Shui a ich význam v našom dome

15 symbolov Feng Shui a ich význam v našom dome Symbol Bagua, zdroj foto: Depositphotos

Ak vás zaujíma táto čínska múdrosť, tu je 15 symbolov Feng Shui a ich hlbší význam, ktorý treba poznať, ak si chcete nimi zariadiť vaše obydlie.

Feng shui je staroveká čínska múdrosť s mnohými symbolmi. Každý z týchto symbolov možno použiť ako obraz, s ktorým si môžete ozdobiť svoj domov, alebo ho dokonca nosiť so sebou. Je potrebné však poznať ich hlbší význam. Zoznámte sa, 15 symbolov feng shui môže byť súčasťou aj vášho obydlia.

Symbol Jin a Jang

Tento symbol pochádza z taoizmu, starovekej ázijskej filozofie. Jin a Jang predstavuje paradoxnú jednotu jin a jang. Čierna znamená jin, zatiaľ čo biela predstavuje jang. Ale v každom jine je jang a v každom jang je jin. Jin a Jang možno prirovnať k polaritám, ako je mužská a ženská, svetlo a tma, vonku a vnútri či smrť a život. A tento zoznam pokračuje ďalej a ďalej (a ďalej…).

Symbolika a význam orchideí vo Feng Shui

Symbol Jin a Jang je pripomienkou toho, že ako všetky duality života, aj jin a jang sú v dokonalej jednote a nemôžu existovať oddelene.

Bagua

Bagua je čínske slovo, ktoré sa prekladá ako „osem oblastí“. Bagua je energetická mapa feng shui a je zobrazená v rôznych formách a interpretáciách.

Každá časť v osemuholníku predstavuje energiu v prírode. Zhora v smere hodinových ručičiek máme: oheň, zem, jazero, nebo, vodu, horu, hrom a vietor.

15 symbolov Feng Shui a ich význam v našom dome
4 nebeské zvieratá, zdroj foto: Depositphotos

4 nebeské zvieratá

Symbol štyroch emblémov zahŕňa štyri ochranárske zvieratá v diamantovej formácii. Keď vznikalo učenie feng shui, jedným z hlavných účelov bolo umiestniť dom alebo mesto tak, aby bolo bezpečné a chránené. Štyri zvieratá predstavovali štyri svetové strany a symbolizovali ochranu v domácnosti.

Štyri nebeské zvieratá sú: čierna korytnačka nachádzajúca sa vzadu (sever), biely tiger vpravo (východ), červený fénix vpredu (juh) a zelený drak vľavo (západ).

Draci

Drak je jeden z najznámejších symbolov starovekej čínskej kultúry. Preto ho netreba veľmi predstavovať. V Ázii je mýtický drak považovaný za dobrotivého, prináša blahobyt, múdrosť a ochranu. Ako jedno z nebeských zvierat zo štyroch emblémov je známe svojou silou a veľkoleposťou.

Drak je vítaným symbolom v dome, ktorý pozýva do bezpečia, prosperity a láskavosti.

Ďalšie symboly nájdete v pokračovaní článku.