Ako na pestovanie kaktusu? Takto sa oň starajte po celý rok

Ako na pestovanie kaktusu? Takto sa oň starajte po celý rok Zdroj foto: Depositphotos

Zmeňte tradičný štýl izbových rastlín a oživte ho zaujímavým kvetom. Tu sú rady, ako na pestovanie kaktusu. Sú nenáročné na polievanie a väčšina druhov aj na pestovanie. 

Chcete si priniesť do vášho domova trochu krásy z púšte? Vďaka svojim pozoruhodným architektonickým tvarom a pútavým farbám vytvárajú interiérové kaktusové rastliny atraktívny prírastok do každého príbytku. Ako na pestovanie kaktusu, aby vám vydržal rovnako dlho, ako v jeho prirodzenom prostredí?

Ako rozmnožovať ihličnany z odrezkov

1. Nakupujte iba zdravé rastliny

Ak chcete, aby vaše pestovanie malo úspech, je dôležité kúpiť iba zdravé rastliny. Pozerajte sa po kaktusoch, ktoré vyzerajú robustne. Použite ceruzku alebo podobne ostrý predmet, aby ste jemným tlakom zistili ich pevnosť. Ak je mäkká, s najväčšou pravdepodobnosťou má zhnitý koreň. Ďalším znakom dobrého zdravia kaktusov je suchá pôda.

2. Starostlivosť o kaktus v interiéri

Väčšina kaktusov je z púšte, kde je veľa slnečného svetla. Aj interiérový kaktus vyžaduje dostatok svetla na to, aby dobre rástol. Nemáte dostatok svetla prechádzajúceho oknom? Skúste osvetliť interiér špeciálnymi žiarovkami, ktoré simulujú slnečné svetlo. Ak vaša „púštna záhrada“ nebude mať dostatok svetla, pravdepodobne jej koreň zhnije a môže začať priťahovať škodcov.

Ako na pestovanie kaktusu? Takto sa oň starajte po celý rok
Zdroj foto: Deposithotos

3. Vyhnite sa extrémnym teplotám

Kaktusy vyžadujú dostatok tepla, aby aj v interiéri dobre rástli. Cieľom pre ich pestovanie je teplota od 20 do 30 stupňov Celzia. To znamená, že počas chladných mesiacov treba držať kaktus ďalej od chladných okien a dverí.

4. S vodou šetrite

Vyhnite sa nadmernému zaťaženiu rastlín, čo môže viesť ku koreňovej hnilobe. V ich prirodzenom púštnom prostredí sú kaktusy zavlažované iba vtedy, keď prší, čo je zriedka. Sú zvyknuté na suché podmienky. Keď im pôda vyschne, zalejte kaktus teplou vodou.

5. Prikrmujte ho

Pre zdravie kaktusov je vhodné ich hnojenie aspoň každé dva mesiace. Kaktusy dobre reagujú na hnojivá s pomerom NPK 15-15-30.

6. Rast mini kaktusov

Niektoré kaktusy, ktoré rastú vonku, v púštnych oblastiach dosahujú výšku aj niekoľkých metrov. Doma v interiéri však budete mať viac šťastia s malými exemplármi.