Bylinkové kúry z vašej záhrady účinné proti kašľu

Bylinkové kúry z vašej záhrady účinné proti kašľu Pľúcnik lekársky, zdroj foto: Depositphotos

Ak vás trápi kašeľ, vyskúšajte tieto bylinkové kúry z vašej záhrady, ktoré pomáhajú tým, že zbavujú hlienov v dýchacích cestách.

Využite silu prírody a objavte, čo skrýva vaša zelená oáza. Tu sú ďalšie bylinkové kúry z vašej záhrady, ktoré tentoraz pomáhajú pri kašli.

Bylinkové kúry z rastlín zo záhrady ako podporná liečba

Pľúcnik lekársky

Túto tradičnú bylinku našich lesov môžete pestovať aj ako podrastovú rastlinu pod kríkmi a stromami. Pľúcnik poteší kvetmi skoro na jar a potom zaujme atraktívnymi listami s bielymi bodkami. Zbierajú sa mladé listy alebo kvitnúca vňať. Bylinka sa vnútorne nemá užívať dlhšie ako 3 týždne. Potom je potrebné urobiť prestávku. Nemali by ho tiež konzumovať ani tehotné i dojčiace ženy a malé deti.

Pľúcnik účinkuje pri kašli, zbavuje hlienov v dýchacích cestách a zlepšuje vykašliavanie.

Odvar na vykašliavanie

Tento odvar sa dá použiť aj na podporenie potenia, zrážanlivosti krvi a pri chorobách žalúdka.

Budete potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného pľúcnika, ktorú treba zaliať 2 dl vody a povariť 5 minút. Odvar preceďte a užívajte dva až trikrát denne. Pre silnejšie účinky pridajte sušenú prvosienku jarnú a podbeľ.

Bylinkové kúry z vašej záhrady účinné proti kašľu
Divozel veľkokvetý, zdroj foto: Depositphotos

Divozel veľkokvetý

Ide o vysokú dvojročnú rastlinu, ktorá bežne rastie v našich záhradách. Sama sa v nich rozmnožuje. Divozel kvitne celé leto, t.j. od konca júna až do prvých mrazov. Bylina pomáha pri čiernom kašli, zachrípnutí a zápale hrtana.

Sirup z divozela proti kašľu

Čerstvé kvety vrstvite do skleneného pohára spolu s cukrom. Nechajte postáť aspoň tri týždne. Potom sirup preceďte do uzatvárateľnej nádoby a uschovajte v chladničke. Ak vás trápi kašeľ, užívajte denne jednu polievkovú lyžicu ráno a večer.

Cibuľa kuchynská

Cibuľu mnohí z nás poznajú ako prírodné antibiotikum. Účinne pomáha najmä v čase chrípok. Cibuľa sa však ťažko trávi, tak ak máte slabší žalúdok, radšej sa jej vyhnite.

Cibuľový sirup proti kašľu

Môžu ho užívať nielen dospelí ale aj deti. pripravíte si ho tak, že ošúpanú cibuľu nakrájate na malé kolieska a dáte do zaváracieho pohára. Potom ju zasypete kryštálovým cukrom a jemne pritlačíte. Cibuľa by mala byť zakrytá cukrom. Sirup je hotový už na druhý deň a treba ho potom uskladniť v chladničke. Účinkuje nielen proti kašľu, ale tiež pri prechladnutí, bolestiach hrdla a nádche.