Yose-ue: Výnimočný štýl tvorby bonsajov

Yose-ue: Výnimočný štýl tvorby bonsajov Zdroj foto: Depositphotos

Veľmi jedinečný štýl, ktorý púta na každej výstave pozornosť. Viete, čo je Yose-ue? Ak nie, čítajte ďalej.

Yose-ue je zaujímavý štýl tvarovania bonsajov. Ide vlastne o lesík, čiže skupinu bonsajov vytvárajúcich les. Ako si ho vytvoriť podľa vlastných predstáv. Treba poznať niekoľko pravidiel.

Základné zásady lesíka

V prvom rade lesík tvorí nepárny počet stromčekov a minimálne deväť. Môže ich však byť aj viac. Druhé podstatné pravidlo je, že bonsaje by nemali byť v jednej línii, no zároveň majú pôsobiť prirodzene.

Tretie pravidlo je umiestnenie dominantného najhrubšieho stromčeka, ktorý býva zvyčajne v popredí. Niekedy ho môžeme dať aj do úzadia, no nemal by sa krížiť s ďalším stromčekom, aby vynikla jeho krása. Ďalšie dva stromčeky zo skupiny by mali s ním vytvárať optický trojuholník. Na krajoch sa bonsaje majú nakláňať nadol.

Ak si želáme vytvoriť  efekt postupného vyfarbovania, môžeme použiť listnáče, ako je napríklad javor. V lesíku nemusia byť len zdravé jedince, môžeme použiť i suché či deformované stromčeky. Rovnako ako v skutočnom lese nie všetky stromy spĺňajú ideál krásy.

Ako urobiť záhradu pútavou pre vaše deti?

Akú misku použiť

Na tento štýl tvarovania bonsajov použijeme dostatočne veľkú plytkú misku. Záleží to však aj od počtu stromčekov. Tvar môže byť obdĺžnikový, oválny a podobne. Najvhodnejším materiálom je keramika, často neglazovaná. Používajú sa aj betónové platne rozličných tvarov, pripomínajúce kamenistý a hrboľatý prírodný terén. Ich nevýhodou je však veľká hmotnosť, preto ako alternatíva, ktorá rieši tento problém sa používa plast. Ide aj o cenovo dostupnejší materiál.

Najvhodnejší substrát

Zem, ktorú použiť na tvorbu bonsajového lesíka, zakúpime v špecializovaných obchodoch. Ak máme listnaté dreviny, dáme na spodok jemnú vrstvu drobného štrku, na ňu nasypeme akadamu strednej zrnitosti zmiešanú so substrátom. Na vrch môžeme dať vrstvu machu.

Dreviny vhodné na tvorbu bonsajových lesíkov

Z listnatých drevín sa dajú použiť javore, duby, brezy, hraby a ďalšie. Pre tvorbu ihličnatého lesíka si zvolíme smreky, borievky, smrekovce opadavé či borovice.