Aké odrody rakytníka pestovať na záhrade

Aké odrody rakytníka pestovať na záhrade Zdroj foto: Depositphotos

Tento krík je u nás čoraz populárnejší. Ak hľadáte tipy, aké odrody rakytníka pestovať na svojom pozemku, ste na správnom mieste. 

Rakytník a jeho jasnožlté, oranžové či červené plody sú nabité cennými látkami. Treba spomenúť napríklad veľké množstvo vitamínu C, ale tiež vitamínov B, E, D, F a kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje betakarotén, omega -3, -6 a -9 mastné kyseliny a ďalšie prospešné zložky. Rakytník pôsobí ako stimulátor imunitného systému, zlepšuje zrak, posilňuje srdce a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Niektorí odborníci odporúčajú užívať tieto výživné bobule ako preventívnu ochranu pred rakovinou a pri liečbe artériosklerózy. Pestovanie rakytníka je navyše nenáročné. To je ďalší dôvod, prečo skúsiť tento krík vysadiť vo svojej záhrade. Ak hľadáte, aké odrody rakytníka vysadiť na svojom pozemku, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi.

Táto odroda rakytníka má kríky, ktoré tvoria pyramidálne koruny. Sú nenáročné na tvarovanie. Bez rezu dorastajú do výšky tri až štyri metre. Výhonky sú veľmi málo otŕnené. Botanika je skorá odroda, ktorá dozrieva už v druhej polovici júla. Má veľké plody oválneho tvaru a oranžovožltej farby. Bobule sú obalené pevnejšou šupkou, ktorá sa pri zbere nepoškodzuje. Hlavnou prednosťou odrody je vysoká úrodnosť a vhodnosť plodov na striasanie.

Najčastejšie choroby čerešní a ako proti nim bojovať

Aromat

Ide o bujne rastúce kríky, ktorých plody dozrievajú začiatkom augusta. Sú veľké až 0,8 g, oválne, lesklé a žiarivej červenej farby. Vďaka červenému sfarbeniu majú vysoký obsah karotenoidov. Obsah oleja býva okolo 5 percent a obsah vitamínu C približne na úrovni 152 mg. Aromat dobre znáša rez.

Slniečko

Táto odroda rakytníka rastie stredne silno a má málo otŕnené pevné výhonky. Plody jasne oranžovej farby dozrievajú v priebehu júla. Ich výhodou je, že sú bohatšie na vitamín C ( 130 mg) a dobre znášajú zber či prepravu. Nepučia sa tak ako iné odrody. Bobule sa dajú využiť v kuchyni na čokoľvek.

Krásavica

Tieto kríky rakytníka sú košaté so stredne tŕnistými výhonkami. Krásavica má úrodu pomerne skoro, už začiatkom júla. Jej červené plody bývajú sladkokyslé s vysokým obsahom prospešnej látky rutín a tiež vitamínu C ( 248 mg).