Ako si vyrobiť višňovú šťavu? Vyskúšajte recept

Ako si vyrobiť višňovú šťavu? Vyskúšajte recepty Zdroj foto: Depositphotos

V predchádzajúcich článkoch sme vám prezradili, ako je tento nápoj zdravý. Tu sa dozviete, ako si vyrobiť višňovú šťavu – skvelé letné osvieženie, ktoré je navyše pre nás prospešné. 

Ovocné šťavy sú nápoje získané z ovocia lisovaním alebo parením, upravené vodou a cukrom na lahodný a osviežujúci nápoj. Ako si vyrobiť višňovú šťavu? Prinášame vám niekoľko spôsobov.

10 zdraviu prospešných účinkov višňovej šťavy, č. II

Višňová šťava

Zdravé a zrelé višne umyjeme, odstopkujeme a rozdrvíme alebo rozmiagame. Necháme ich za občasného premiešania niekoľko hodín stáť, čím sa uvoľní viac šťavy a lisuje sa len pevný podiel. Uvoľnenú šťavu stočíme a zvyšok višní vylisujeme, necháme usadiť a stočíme z kalov.

Na jeden liter višňovej šťavy pridáme:

1 liter vody, prípadne šťavy z druhého lisovania, 150 g až 200 g kryštálového cukru a získame asi 2,1 litra upravenej višňovej šťavy na priamy konzum.

Pri druhom lisovaní môžeme pridať polovičné množstvo vody, ako sme získali šťavy, čím sa výlisky lepšie vylúhujú. Postup, ako lisovať je uvedený nižšie.

Ako lisovať višne

Umyté ovocie zbavíme chybných častí a lisujeme v košovom alebo plachtičkovom lise. Výlisky často obsahujú ešte veľa šťavy, preto sa môžu potom rozdrviť a zaliať vodou. Po niekoľkohodinovom vylúhovaní sa výlisky znovu lisujú a získaná šťava sa zmieša so šťavou z prvého lisovania.

Ovocnú šťavu necháme usadiť, stočíme z kalov a čo najskôr upravujeme, plníme a sterilizujeme. Šťava nemá pritom kvasiť, pretože kvasením sa zakalí a zhorší sa jej chuť a vôňa.

Sterilizácia višňovej šťavy

Višňová šťava získaná lisovaním sa musí sterilizovať, aby sa usmrtili kvasinky, plesne či baktérie a inaktivovali enzýmy, ktoré spôsobujú hnednutie a zhoršenie chuti a vône. Sterilizuje nasledovným spôsobom.

Postup

Poháre alebo fľaše naplnené studenou upravenou alebo neupravenou ovocnou šťavou do výšky 10 až 15 mm od kraja uzatvoríme. Sterilizujeme vo vode tak, že z vody vyčnieva len vrchná časť fľaše. Poháre sterilizujeme ako kompóty.

Ak nemáme zavárací hrniec s dierkovanou vložkou a teplomerom, môžeme sterilizovať tak, že do jednej otvorenej fľaše sa vloží teplomer a voda sa rýchlo zohrieva na čo najvyššiu teplotu. Súčasne sa sleduje teplota vo vnútri pohára alebo fľaše a len čo dosiahne 75 až 80 °C, sterilizáciu ukončíme. Ďalej sa sleduje, či voda nevniká do otvorenej fľaše, v tom prípade sa musí voda odobrať. Šťava sa nechá samovoľne vychladnúť na vzduchu alebo sa ochladí studenou vodou. Fľaše s teplomerom uzatvoríme a položíme na ležato, aby sa dosterilizovalo hrdlo a zátka.