10 zdravotných benefitov višňovej šťavy, č. I

10 zdravotných benefitov višňovej šťavy, č. I Zdroj foto: Depositphotos

Čo tak urobiť si šťavu z višní, ktoré práve začínajú dozrievať? Tu je 10 zdravotných benefitov, ktoré vás možno presvedčia.

Zatiaľ čo čerešne sa väčšinou konzumujú čerstvé, višne majú kyslejšiu chuť, preto ich zväčša jeme sušené, mrazené alebo odšťavené. Zistili sme za vás 10 zdravotných benefitov višňovej šťavy, ktoré vás možno presvedčia, aby ste ju zaradili do svojho jedálnička.

Môže zvýšiť silu a znížiť bolesť svalov

Ste fyzicky aktívni? Tak možno vás zaujme účinok višňovej šťavy na potlačenie svalovice a zvýšenie vašej sily. Potvrdzujú to i vedecké štúdie, ktoré skúmali účinok tejto šťavy v prípade bežcov na dlhé trate. Respondenti pili počas siedmich dní denne 710 ml višňovej šťavy, druhá skupina dostávala v rovnakom období placebo. V prípade prvej skupiny bežci uvádzali počas pretekov trikrát menšiu bolestivosť svalov v porovnaní s tými, ktorí pili placebo.

Navyše, višňová šťava a doplnky môžu zvýšiť svalovú silu.

Jednoduché tipy pre zdravšie stravovanie

Môže znížiť príznaky artritídy a dny

O višňovej šťave sa často tvrdí, že znižuje príznaky artritídy, ako je bolesť a zápal kĺbov.

V štúdii z roku 2013 pacienti, ktorí denne pili 240 ml višňovej šťavy, pociťovali o niečo menšiu bolesť a stuhnutosť už po šiestich týždňoch. Avšak rozdiely pozorované medzi pacientmi, ktorým bol podávaný višňový džús a pacientmi, ktorým bolo podávané placebo, boli veľmi malé.

Štúdie tiež sledovali účinok višňovej šťavy na dnu, typ artritídy sprevádzaný opakovanými opuchmi a intenzívnou bolesťou.

Zdá sa, že pitie tejto ovocnej šťavy v krvi znižuje hladinu kyseliny močovej – chemickej látky, ktorá môže spustiť dnu, keď je prítomná v príliš vysokých koncentráciách.

Okrem toho niekoľko štúdií uvádza, že jedinci s dnou, ktorí denne konzumujú čerstvé višne alebo koncentrát višňovej šťavy, majú až o 50 % menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť záchvatom.

Môže posilniť imunitný systém

Višňová šťava je bohatá na množstvo vitamínov, minerálov a prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré preukázateľne ponúkajú podporu vášmu imunitnému systému. Výskumníci sa domnievajú, že vysoký obsah antioxidantov v tomto ovocí môže pomôcť predchádzať infekciám.

Napríklad jedna štúdia skúmala účinok tejto šťavy na symptómy zápalu sliznice dýchacích ciest, ktoré bežne pociťujú maratónski bežci po pretekoch.

Skupina bežcov pila višňovú šťavu v dňoch pred maratónskym pretekom a bezprostredne po ňom, zatiaľ čo iní konzumovali placebo.

Až u 50% bežcov, ktorí dostávali placebo, sa po pretekoch vyvinul zápal sliznice, zatiaľ čo u žiadneho z bežcov zo skupiny, ktorá pila višňový džús sa to nevyskytlo.

Ďalšie benefity višňovej šťavy na naše zdravie sa dozviete v pokračovaní článku.