Ako a kedy zbierať uhorky, tu sú užitočné tipy

Ako a kedy zbierať uhorky, tu sú užitočné tipy Zdroj foto: Depositphotos

Ako a kedy zbierať uhorky? Spoznajte tipy, ktoré ocení každá dobrá gazdinka či gazda.

Existujú dva hlavné typy uhoriek: malé nakladačky, ktoré sú hrboľaté a drsné, a veľké druhy na krájanie, ktoré sú určené na konzumáciu čerstvé alebo do chutných šalátov. Uhorky na nakladanie sú tiež chutné a dobre sa konzumujú čerstvé, no skôr ich zavárame. Veľké uhorky sa však nedajú použiť na nakladanie, pretože obsahujú vysoký obsah vody. Ako a kedy zbierať vlastne uhorky?

Čo treba vedieť pred zberom uhoriek

Uhorky vyžadujú dlhé vegetačné obdobie a väčšina z nich je pripravená na zber za 50 až 70 dní od výsadby. Plody dozrievajú na rastline v rôznych časoch, no nie je dobré ich na záhone nechávať veľmi dlho. Predídeme tak horkej chuti, ktorá vzniká v uhorkách, ktoré sú na rastline príliš dlho.

Väčšina dodávateľov osiva uvádza čas zberu na vrecku s uhorkovými semenami. Ide však o približný termín, pretože záleží i od pestovateľských podmienok.

Bylinkové kúry z rastlín zo záhrady ako podporná liečba

Ako zistiť, kedy je uhorka pripravená na zber

Uhorka je pripravená na zber, keď má veľkosť a farbu zrelej uhorky svojej odrody. Väčšina uhoriek má tmavozelenú farbu, ale niektoré kultivary majú biely alebo žltý odtieň alebo strakatý vzhľad, preto skontrolujeme balenie semien. Uhorka by mala byť pevná. Najlepší čas na zber plodov závisí vo veľkej miere od odrody, ktorú pestujeme, a od toho, ako plánujeme uhorky použiť. Tu je niekoľko všeobecných zásad:

  • Ak potrebujeme nakladačky na výrobu sladkokyslých uhoriek, zbierame ich, keď sú dlhé asi 5 centimetrov. Ak plánujeme vyrábať kvasené uhorky, dobrým pravidlom je zber, keď sú plody dlhé 7až 10 cm.
  • Väčšina šalátových uhoriek určených na čerstvú konzumáciu by sa mala zbierať, keď sú dlhé 15 až 20 centimetrov a majú tmavozelenú farbu. Dlhšie šalátovky zvyknú zhorknúť.

Ako zbierať uhorky

Pri zbere uhoriek nosíme rukavice, pretože niektoré odrody sú pichľavé. Ak majú uhorky veľa ostňov,  odstránime ich šúchaním handričkou alebo pomocou mäkkej kefky. Na rezanie používame ostrý nôž. Na plodoch nezabúdame ponechať malú stonku, pretože zelenina tak rýchlejšie podlieha skaze.