4 prekvapivé chyby pri pestovaní hortenzií

4 prekvapivé chyby pri pestovaní hortenzií Zdroj foto: Depositphotos

Krásne kvety tejto rastliny sú ozdobou mnohých záhradiek. Preto však treba dodržať niekoľko zásad, ktoré niektorí z vás nepoznajú. Prezradíme vám, aké chyby robíme pri pestovaní hortenzií.

Hortenzia sa do našich končín dostala len pred dvoma  storočiami. Dovtedy bola pýchou najmä čínskych a japonských záhrad. Vďaka krásnym kvetom, ktoré môžu byť zafarbené do modra, ružova až červena, sa rýchlo stala obľúbenou aj u našich záhradkárov. Ak chceme krásnu hortenziu takmer po celý rok, treba dodržať niekoľko zásad. Prezradíme vám, aké chyby robíme pri pestovaní hortenzií najčastejšie.

Nevhodne zvolená rastlina na výsadbu

Ak kupujete hortenziu v kvetináči a rozhodli sa presadiť ju do zeme, treba byť pri jej kúpe opatrný. Nekupujte rastlinu, ktorá pôsobí vysušene a zvädnuto. Pri jej presádzaní priamo do zeme sa neponáhľajte a radšej počkajte na teplejšie počasie, aby ju nepoškodili mrazy pred jej zakorenením.

Brokolica a jej skvelé účinky na naše zdravie

Ani príliš veľa slnka, ani veľký tieň

Má vaša hortenzia vyblednuté kvety alebo vôbec nekvitne? Dôvodom je, že ste ju zasadili do tieňa. Hortenzia potrebuje polotieň. Na priamom slnku sa jej bude dariť, iba ak jej doprajete dostatok vlahy. Takisto treba myslieť tiež na to,  ako na vašu kvetinu budú dopadať slnečné lúče počas zimy. Zimné slnko, ktoré sa do nej môže oprieť po mrazivej noci, býva pre ňu nebezpečné.

Príliš ťažká ílovitá pôda

Kráse hortenzií prospieva i správne zloženie pôdy. Tejto rastline sa nedarí, ak má ťažkú ílovitú pôdu, ktorá má málo živín. Ideálnou pre ňu je mierne kyslá ľahká pôda s dostatkom látok, ktoré potrebuje na výživu mohutného kríka. Hortenzia totiž môže narásť až do výšky troch metrov.

Nedostatočná zálievka

Keďže hortenzia miluje ľahkú pôdu, ktorá rýchlo vsiakne vlahu, treba ju pravidelne zavlažovať. Najhorší je však pre ňu šok, ktorý jej spôsobíte, ak ju necháte vyschnúť a potom hortenziu takmer utopíte v bahne.