7 jednoduchých krokov, ako zapestovať ríbezľový kordón

7 jednoduchých krokov, ako zapestovať ríbezľový kordón Zdroj foto: Depositphotos

Ríbezle sa dajú pestovať rôznymi spôsobmi. Napríklad vo forme ríbezľového kordónu. Tu je 7 jednoduchých krokov, ako zapestovať takýto netradičný tvar ovocného kríka.

Ríbezľový kordón je pestovateľský tvar, ktorý napodobňuje vedenie viniča. Takéto pestovanie ovocných kríkov má viacero výhod. Napríklad je vhodné do menších záhrad, kde šetrí priestor a pritom je rovnako úrodné ako ríbezle v tvare stromčeka či kríka. Dobre sa dá využiť tiež na odpútanie pozornosti od nepeknej steny či plota. Kordón môže vyzerať zložito, ale nemusíte sa toho báť. Zapestovanie aj rez sú nenáročné. Budete potrebovať k tomu opornú konštrukciu v podobe dvoch oporných kolov, na ktoré sa natiahne vodiaci drôt. Tu je 7 jednoduchých krokov, ako na to:

1 krok: Výber vhodného kríka a jeho úprava

Po výbere vhodného ovocného kríka z neho odstráňte všetky slabé, poškodené a suché časti a výhonky. Z tých, čo ste ponechali, potom vyberte jeden najsilnejší, ideálne rastúci vzpriamene a čo najviac v strede kra – bude tvoriť krmienok a zvyšné odrežte. Výšku prispôsobte asi o dva púčiky vyššie nad opornou konštrukciou. Z púčikov sa neskôr vytvoria ramená – základ kordónu. Takto upravenú rastlinu vykopte zo zeme a korene trochu skráťte.

2 krok: Výsadba

Po úprave koreňov, krík znovu vysaďte do vopred vykopanej jamy. Na dno môžete pridať dobre vyzretý kompost. Nezabudnite dobre poliať a vrchol výhonka pripevniť k vodiacemu drôtu.

3 krok: Ohýbanie výhonkov

Keď ríbezľa vyženie bočné výhonky, snažte sa ich opatrne ohnúť a pripevniť k drôtu. Ostatné celkom odstráňte. Ohýbanie výhonkov do horizontálnej polohy sa však nedá urýchliť – vyžaduje čas. Pravdepodobne sa toho dočkáte nasledujúcu jar.

Kľukva pre daždivé kraje Slovenska, tipy na pestovanie

4 krok: Podpora bočných výhonkov

Keď sa vám podarí výhonky priviazať celé horizontálne k vodiacemu drôtu, počas jari ich mierne skráťte. Tak sa podporí tvorba bočných výhonkov.

5 krok: Predĺženie hlavného ramena

Predĺženie hlavného ramena dosiahnete tak, že po vytvorení približne štyroch bočných výhonkov po oboch stranách kordónu posledné z nich skrátite. Potom ich treba opatrne ohnúť do vodorovnej polohy a priviazať k vodiacemu drôtu. Všetky výhonky vyrastajúce z kmeňa by ste mali dať preč.

6 krok: Skrátenie bočných výhonkov

Počas leta treba na dva púčiky skrátiť bočné výhonky, ktoré vyrastajú z dvoch vodorovných ramien.

7 krok: Udržiavanie tvaru

V nasledujúcich rokoch treba kordón len udržiavať skrátením bočných výhonkov toľko, aby sa navzájom nedotýkali. Prvej úrody sa dočkáte po troch rokoch po úprave.