Ako predísť horkým uhorkám? Na toto treba myslieť

Ako predísť horkým uhorkám Zdroj foto: Depositphotos

Asi každý pestovateľ sa s tým stretol. Ako predísť horkým uhorkám? Máme pre vás niekoľko rád.

Uhorky sú vďačnou zeleninou a pri správnej starostlivosti sa môžete tešiť z bohatej úrody. Niekedy však nemusí byť chutná. Ako predísť horkým uhorkám? Poďme si najskôr posvietiť na to, prečo je táto inak chutná zelenina v kuchyni niekedy nepoužiteľná.

Čo spôsobuje horkosť uhoriek?

Všetky pestované uhorky obsahujú cucurbitacín B a cucurbitacín C, zlúčeniny, ktoré by mali spôsobiť, že ich listy budú horké a menej chutné pre zvieratá. Tieto zlúčeniny sa zvyčajne nachádzajú v listoch a stonkách rastlín, teda v častiach rastlín, ktoré ľudia nekonzumujú, preto si ani neuvedomujeme, že tam sú. Až keď sa presunú do plodov, začneme si uvedomovať horkú chuť. Väčšinou nezhorkne celá zelenina. Častejšie bude horkosť sústredená na konci uhorky tam, kde sa spája so stonkou a ešte pod šupkou.

Úžasné bylinky, ktoré pôsobia proti stresu a depresii

Prevencia horkých uhoriek

Keďže neexistuje jednoznačné vysvetlenie, prečo plot uhorky zhorkne, je lepšie dbať na prevenciu. Pravdepodobne uhorky zhorknú preto, lebo sú ich rastliny počas rastu vystavené určitému stresu. Tu sú tipy na prevenciu:

Suché počasie

K horkým uhorkám môžu prispieť dlhé obdobia suchého a horúceho počasia. Preto zelenine doprajme dostatok vlahy. Pred každým polievaním urobíme test, a to tak, že zapichneme palec do zeme v blízkosti rastliny. Ak je po vytiahnutí mokrý, zálievku netreba. Ak je pôda suchá, rastlinu zalejeme. udržať vlhkosť pomáha i mulč, ktorý rozložíme okolo uhoriek. 

Na živiny chudobná pôda

Ďalším faktorom pri horkých uhorkách je neúrodná pôda a celkový nedostatok živín. Uhorky potrebujú pre svoj správny rast veľa živín a pôdu bohatú na organickú zložku. Preto pri príprave záhonov je dobré pridať kompost. Ak je pôda menej úrodná, mali by sme rastlinám dopriať vyvážené hnojivo každé 4 až 6 týždňov.

Príliš veľká konkurencia

Rastlina uhorky býva vystavená stresu a jej plody zhorknú aj vtedy, keď musí súťažiť s ostatnými plodinami o živiny, vodu a slnko. Pri jarnom výseve semien udržujeme preto záhon bez buriny a medzi priesadami dodržíme dostatočnú vzdialenosť.

Nedostatok slnka

Ak žijeme v oblasti, kde je menej slnečno, alebo sme vysadili uhorky do tieňa, dočkáme sa pravdepodobne horkej úrody. Zabrániť tomu sa dá výsadbou na slnečné miesto, alebo pestovaním odrody, ktorá býva prispôsobená na pestovanie v severnejších končinách Slovenska.