Chováte huskyho v byte? Pozor na tieto nebezpečenstvá

Chováte huskyho v byte? Pozor na tieto nebezpečenstvá zdroj foto: Depositphotos

Existujú plemená psov, ktoré sa viac menej hodia do bytu. Chováte huskyho v byte aj vy? Mali ste poznať nasledujúce skutočnosti.

Nápadný vzhľad, krásna srsť, prenikavé oči, prívetivá povaha či neschopnosť štekať. Aj to sú vlastnosti, ktoré mnohí chovatelia psov oceňujú. I preto čoraz viac ľudí túži mať tohto štvornohého priateľa doma. Chováte huskyho v byte alebo máte dom s pozemkom? Čo je pre toto energické zviera lepšie? Tu je niekoľko skutočností, ktoré by mal poznať chovateľ tohto krásneho psa.

Vlastnosti plemena

Ešte pred kúpou huskyho treba poznať základné vlastnosti tohto plemena

Hustá srsť – Ako blízki príbuzní vlkov majú husky hustú srsť, ktorá ich chráni pred chladom a teplom. Pre chovateľa je potrebné vedieť, že počas roka mení srsť, preto by mal byť starostlivo vyčesaný. Srsť huskyho naprike tomu, že je hustá, nemá praktický žiadny zápach a nie je špinavá.

Štekanie –  Husky je jedinečné plemeno: nevie štekať. Za to však vyje ako vlk a buďte si istí, že vám túto svoju schopnosť aj predvedie.

Priateľskosť -Ide o jedno z najpriateľskejších plemien psa. Čistokrvný pes prakticky nevykazuje žiadnu agresiu a deti pre týchto psov sa môžu stať najlepšími priateľmi a spoločníkmi v aktívnych hrách.

Chováte huskyho v byte? Pozor na tieto nebezpečenstvá
Zdroj foto: Depositphotos

Aktivita – Zdá sa, že tento štvornohý chlpáč má nevyčerpateľný prísun energie. Husky bol pôvodne chovaný ako záprahový pes, preto potrebuje, aby sa mu majiteľ venoval a chodil s ním na pravidelné prechádzky.

4 príznaky starnutia psa. Ako vypočítať vek?

Čo prináša chov huskyho v byte

Husky sa čoraz častejšie začína chovať vo veľkých mestách. Aj keď sú títo psi skvelými spoločníkmi, držať ich v byte môže byť náročné a niekedy nebezpečné. Tu je niekoľko dôvodov:

  • Potreba dlhých a aktívnych prechádzok. Ako spomenuté vyššie, husky má obrovskú zásobu energie, ktorej treba poskytnúť odbyt. V mestských podmienkach je to možné len počas prechádzok. Husky potrebuje aspoň hodinovú prechádzku dvakrát denne – ráno a večer (v lete je lepšie chodiť so psom v čase, keď nie je slnko príliš aktívne – skoro ráno alebo neskoro popoludní. Vďaka tomu sa vyhnete prehriatiu a úpalu u vášho domáceho maznáčika). Pri prechádzkach je potrebné psa všemožne zamestnávať: opakovať s ním naučené povely, aktívne sa s ním hrať.
  • Potreba priestoru. Husky potrebuje v dome priestor. Mať takého kamaráta, keď bývate v stiesnenom jednoizbovom byte, nie je dobrý nápad, najmä vzhľadom na veľkosť Huskyho.
  • Pripútanosť k osobe. Spočiatku bolo toto plemeno vyšľachtené, aby pomáhalo ľuďom: husky boli zapriahnuté do tímov, brávali sa na lov – preto sú predstavitelia plemena silne pripútaní k svojim majiteľom a ťažko znášajú oddelenie od nich. Pri dlhšej osamelosti začnú vyť, čo nemusia oceniť vaši susedia. Takisto sa veľmi radi venujú prieskumu bytu, počas ktorého si môžu vybrať nevhodné veci na hranie.
  • Výcvik. Ak chcete huskyho udržať v mestskom byte, potrebuje výcvik. Jednak preto, že aktívne vykonávanie povelov a trikov rozvíja mozog psa a posilňuje jeho spojenie s majiteľom. Jednak aj preto, že vďaka výcviku je zviera zamestnané a vydá zo seba potrebnú energiu.
  • Starostlivosť o srsť. Aj keď huskyho srsť nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, potrebuje byť takýto pes pravidelne česaný. Inak bude srsť vášho domáceho maznáčika takmer všade po celom byte.