Jednoduché tipy pre zdravšie stravovanie

Jednoduché tipy pre zdravšie stravovanie Zdroj foto: Depositphotos

Nedarí sa vám urobiť zmeny v jedálničku? Začnite postupne. Prinášame vám jednoduché tipy pre zdravšie stravovanie.

Je vedecky dokázané, že strava bohatá na ovocie a zeleninu poskytuje množstvo zdravotných výhod, ako je zníženie rizika niekoľkých chronických ochorení a udržiavanie zdravého tela.

Urobiť veľké zmeny vo svojom jedálničku sa však niekedy môže zdať veľmi náročné. Čo tak namiesto veľkých zmien začať s menšími? Takisto je lepšie začať len s jednou vecou, ​​​​ako so všetkými naraz. Prinášame vám jednoduché tipy pre zdravšie stravovanie, vďaka ktorým sa vám to podarí.

Spomaľte

Vedeli ste, že tempo, akým jete, ovplyvňuje, koľko toho zjete? Potvrdzujú to aj rôzne štúdie, ktoré porovnávali tempo jedenia respondentov a zistili, že tí, ktorí stravu doslova hltajú, majú zväčša vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) ako pomalí jedáci.

Vašu chuť do jedla, koľko zjete a ako sa potom cítite, to všetko riadia hormóny. Tieto látky signalizujú vášmu mozgu, či ste hladní alebo sýti.

Vášmu mozgu však trvá asi 20 minút, kým tieto správy prijme. To je dôvod, prečo pomalé jedenie môže poskytnúť vášmu mozgu čas, ktorý potrebuje na to, aby vnímal, že ste sýti.

Pomalé jedenie je tiež spojené s lepším spracovaním jedla, čo tiež súvisí so zlepšenou kontrolou hmotnosti.

Prečo a ako dlho blanšírovať zeleninu pred mrazením

Voľte celozrnný chlieb namiesto bieleho

Vaša strava sa dá urobiť zdravšou ďalším jednoduchým spôsobom, a to vymeňte biely chlieb za celozrnný.

Rafinované biele pečivo a chlieb sa spája s mnohými zdravotnými obilnými problémami. A naopak celozrnné pečivo a chlieb sú spojené s rôznymi zdravotnými výhodami, vrátane zníženého rizika cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a rakoviny.

Sú tiež dobrým zdrojom:

  • vlákniny
  • vitamínov skupiny B
  • minerálov ako zinok, železo, horčík a mangán.
15 jednoduchých tipov pre zdravšie stravovanie
Zdroj foto: Depositphotos

Jedzte vajcia, najlepšie na raňajky

Vajcia sú zdravé najmä, ak ich jete ráno. Sú bohaté na vysokokvalitné bielkoviny a mnoho základných živín, ktorých ľudia často nemajú dostatok, ako napríklad cholín.

Prečo vajcia konzumovať najmä ráno?  Pretože vás dostatočne zasýtia na dlhý čas a potom vás to neláka konzumovať ďalšie jedlo najmä v neskorých večerných hodinách.

Ďalšie tipy nájdete v nasledujúcich článkoch už zajtra.