Mystický mach – vysadiť či nevysadiť ho v záhrade

Mystický mach – vysadiť či nevysadiť ho v záhrade Zdroj foto: Depositphotos

Čarovné a mystické miesta pokryté machom, presne tak ako v krajine Hobitov. Tiež vo vás táto rastlina navodzuje atmosféru pokoja a pohody? Ak sa pýtate, či vysadiť mystický mach, ste na správnom mieste. 

Mach je zvláštna rastlina a aj keď trošku netradičná na pestovanie, nie je to nič náročné. Ak chcete mať aj vy kútiky pokryté machom vo vašej záhrade, ktoré jej dodajú čarovnú atmosféru, najskôr musíte túto zvláštnu rastlinu pochopiť.

Mystický mach – vysadiť či nevysadiť ho v záhrade

Mach nie je ako ostatné rastliny, ktoré rastú v záhrade. Patrí do rodiny rastlín nazývaných machorasty. Okrem machu do nej patria pečeňovky a rožteky. Machorastov je známych asi 25 000 druhov. Veda zaoberajúca sa machorastmi sa nazýva bryológia.

Na čo treba myslieť pred stavbou plota

Mach nemá korene

Na rozdiel od väčšiny rastlín, mach nemá vôbec korene. To znamená, že neberie vlhkosť a živiny z pôdy cez koreňový systém tak, ako to robia ostatné druhy zeleniny a ovocia vo vašej záhrade. Namiesto toho, mach dostane vodu zo zrážok a vlhkosti. Okrem toho získava živiny zo vzduchu, vody a všetkých prachových častíc, ktoré sa na ňom usadia prirodzenými procesmi.

Mystický mach – vysadiť či nevysadiť ho v záhrade
Zdroj foto: Depositphotos

Mach nie je huba

Pokiaľ ide o rozmnožovanie rastlín, mach nekvitne a nemá semená ako väčšina záhradných rastlín. Namiesto toho sa šíri spórami podobne ako huby.

Čo sa týka vzhľadu, môže sa niekedy zamieňať s lišajníkom. Keďže lišajníky sú v podstate plesňou živenou riasami, je ľahké pochopiť, prečo si niektorí ľudia ani neuvedomujú, že mach je rastlina a nie huba!

Exotický tricyrtis: Ako pestovať krásnu záhradnú orchideu

Matka všetkých rastlín

Ak sa pozriete dosť ďaleko do histórie, mach je pravdepodobne matkou všetkých rastlín. Jeho vek sa datuje najmenej 450 miliónov rokov a bol pravdepodobne predchodcom všetkých rastlín, ktoré máte dnes vo vašej záhrade.

Rovnako ako ostatné naše moderné rastliny, aj mach potrebuje slnečné svetlo na fotosyntézu živín a produkciu chlorofylu. Zbiera slnko pomocou svojich listovitých štruktúr.

Aj keď väčšine druhov machu sa dobre darí  v tieni, všetky z nich potrebujú aspoň nejaké slnečné svetlo, aby mohli rásť. Okrem toho vyžadujú vodu, bez ktorej neprežijú.