Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pestovaní byliniek

Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pestovaní byliniek Zdroj foto: Depositphotos

Dôvody, prečo nemáme prosperujúcu úrodu liečivých rastlín, môžu byť rôzne. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pestovaní záhradných byliniek. 

Aj obyčajné bylinky v záhrade môžu byť ohrozené, ak im nie je poskytnutá náležitá starostlivosť. Nie všetky potrebujú rovnaké slnečné svetlo a majú aj iné rastové podmienky, takže si treba urobiť aspoň minimálny výskum pred ich výsadbou.

Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pestovaní byliniek

  1. Slabé odvodnenie

Väčšine bylinných odrôd sa najlepšie darí v dobre odvodnenej pôde. Vyhnime sa preto výsadbe byliniek v kontajnere, ktorý nemá dieru. Koreňová hniloba sa rýchlo rozšíri, ak nie je odvodnená nádoba na pestovanie.

  1. Nesprávny pomer slnečného svetla

Vystavenie byliniek slnku je vždy kľúčové pri ich pestovaní. Ale nie všetky majú radi rovnaké slnko. Niektoré dávajú prednosť rannému slnku, keď je mäkšie, iné zase intenzívnejšiemu slnečnému žiareniu, keď je najpriamejšie. Skôr než zhlukovať bylinky dokopy, saďme ich na miestach, ktoré vyhovujú ich potrebám slnka. Ak ich vysádzame vo vnútri našej kuchyne, nezabudnime, že sklo vytvára teplejší povrch a môže ich listy spáliť, ak sú vystavené slnečnému žiareniu príliš dlho.

Zelenina, ktorá rastie rýchlo, chystáte sa ju sadiť?
  1. Zber

Ako často robiť zber? Liečivé rastliny treba zbierať po dosiahnutí zrelosti. Je dôležité sledovať ich výšku. Pre bazalku je vhodný zber, keď má okolo 15 cm. Môžeme priebežne odtrhávať špičky stoniek, aby sa podporil ich rast. Sledujme tiež hlavné stonky, aby sa vytvorila hustá bylina.

  1. Nevhodná zóna

Je dôležité vedieť, či žijeme vo vhodnom pásme pre rast konkrétnych byliniek. Niektoré polohy krajín im jednoducho nevyhovujú a po zasadení nám nevyrastú.

Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pestovaní byliniek
Zdroj foto: Depositphotos
  1. Natlačené na sebe

Pri pestovaní byliniek si musíme prečítať tabuľky a začnime s črepníkom, ktorý im umožní rásť. Ani veľký kvetináč nie je nikdy dosť veľký. Nemali by sme zabudnúť, že začíname s malou rastlinkou, ktorá sa začne množiť a rásť do výšky aj do šírky.

  1. Slabé hnojenie

Čerstvá pôda a hnojivo sú najlepším priateľom záhradníka. Pomeľme vaječné škrupiny s kávovou usadeninou do kompostu, aby sme oživili pôdu a poskytli rastlinám potrebnú podporu.