Optimálna teplota pôdy pre klíčenie rastlín, dodržujete ju?

Optimálna teplota pre klíčenie rastlín, dodržujete ju? Zdroj foto: Depositphotos

Optimálna teplota pôdy, pri ktorej klíčia semienka rastlín, sa nikde na obale s osivom neuvádza. Ak chcete poznať túto dôležitú informáciu, čítajte ďalej.

Jarná výsadba je v plnom prúde. Niektorí sa poponáhľali a majú už zasadené takmer všetko. Avšak pozor. Nie všetky rastliny patria už do zeme. Pre klíčenie semienok sú rozhodujúce tri veci a to okrem dostatku vlahy a správnej hĺbky siatia aj optimálna teplota pôdy. Na obaloch semienok sa síce uvádzajú mesiace, to nám však pri nečakaných výkyvoch teplôt nepomôže. Podľa čoho sa teda riadiť?

Prečo sadiť vo svojej záhrade cesnak

Priemerná optimálna teplota na výsadbu väčšiny odrôd zeleniny je 25 °C. Pri tejto teplote by nám malo vzísť takmer všetko. A to aj teplomilné druhy rastlín. Samozrejme je dôležité, aby ste zeleninu správne zavlažovali a mali k dispozícii kvalitné osivo.

Pri odrodách, ktoré milujú teplo, sa však bez predpestovania v teplom parenisku, na vyhriatom parapete slnečného okna či v skleníku nezaobídeme. Pozrite si nasledujúce údaje, akú konkrétnu teplotu klíčenia obľubujú semienka konkrétnych rastlín.

Teplota pri vysádzaní rastlín

Čítajte aj: Ako otestovať semená, či vám ešte vyklíčia? 

Baklažán –  30°C

Brokolica – 30°C

Cibuľa – 25 °C

www.pexels.com

Čínska kapusta – 27 °C

Fazuľa – 27 °C

Hrach – 24 °C

Kaleráb – 27 °C

Kapusta – 30 °C

Kel – 27 °C

Kukurica – 30 °C

Melón – 35 °C

Mrkva – 25 °C

Paprika – 30 °C

Paradajka – 27 °C

www.pixabay.com

Paštrnák – 18°C

Petržlen – 24 °C

Pór – 21 °C

Reďkovka – 27 °C

Repa – 30 °C

Ružičkový kel – 27 °C

Šalát – 24 °C

Špargľa – 24 °C

Špenát – 20°C

Tekvica – 30 °C

Uhorka – 35 °C

Zeler – 21°C

Aj keď rastliny potrebujú niekoľko dní  teplo na klíčenie, vzídené priesady naopak túžia po chladnejšom  počasí. Pri niektorých druhoch zeleniny je to aj o 5  až o 10 °C. Pri nižšej teplote sa totiž lepšie vyvíja koreňová sústava jednotlivých rastlín.