Objavte skrytú liečivú silu brezy, o ktorej vieme málo

Objavte skrytú liečivú silu brezy, o ktorej vieme málo Zdroj foto: Depositphotos

Breza je nielen krásny strom, ale môže nám ponúknuť množstvo výhod. Objavte skrytú liečivú silu brezy, o ktorej ste možno netušili.

Kedysi bola breza previsnutá uctievaná našimi predkami ako „večná matka“. Pripravovali sa z nej metly, ktoré mali vraj silu očistiť priestor a ochrániť ľudí pred zlými energiami. Brezové metličky sa dodnes používajú s obľubou v saunách. V severských krajinách sa z brezy pripravuje kvasená brezová šťava, ktorá chutí ako šampanské. Objavte skrytú liečivú silu brezy aj vy.

Liečivé účinky brezy na organizmus

Tento biely strom pôsobí nielen zvnútra ale aj zvonka. Obsahuje prospešné látky, ako sú saponíny, silice, flavonoidy, vitamíny, minerálne látky, organické kyseliny a triesloviny.

Čo sa týka vnútorného použitia, breza má silné močopudné účinky. Pomáha obličkám fungovať správne a pôsobí tiež pri obličkových kameňoch. Takisto ju môžete použiť i na liečbu zápalov močových ciest. Ak chcete začať očistnú a odvodňovaciu kúru, využite na to práve brezu. Zbavuje telo toxínov aj vďaka tomu, že má mierne potopudné účinky.

Pri vonkajšom pôsobení treba zdôrazniť jej priaznivý vplyv na našu pleť. Pomáha hojiť plesne, ekzémy, vyrážky. udržiava tiež pružnú pokožku. Ak chcete krásne vlasy, opäť vám môže pomôcť breza. Zastavuje tvorbu lupín a pomáha odstraňovať nadmernú mastnotu vlasov a vypadávanie vlasov.

Objavte skrytú liečivú silu brezy, o ktorej vieme málo
Zdroj foto: Depositphotos

Čo sa z brezy môže zbierať

Z brezy sa dajú využiť púčiky, ktoré sa zbierajú v marci. Ďalej je možné zbierať listy. Najvhodnejší čas na ich zber je obdobie mája a júna. Pri zbere sa zamerajte na zdravé stromy, ktoré rastú ďaleko od rušných ciest.

Bylinková masť na popáleniny: Recept, ako na to!

Recepty z brezy

Masť z brezy previsnutej

Na výrobu masti potrebujete 200 g brezových listov a 300 g nesolenej bravčovej masti. Listy brezy najskôr opražte v masti na miernom ohni a potom nechajte lúhovať 24 hodín. Masť mierne prihrejte a sceďte do uzatvárateľných nádob. Brezová masť lieči ekzémy, plesne, odreniny a ťažko sa hojace rany.

Brezový čaj

Čaj si pripravíte tak, že zalejete jednu lyžičku sušených drvených brezových listov 250 mililitrami vriacej vody. Necháte lúhovať 10 minút a potom scedíte. Treba piť ešte teplý. Čaj z brezy účinkuje pri reume, pri zápale močových ciest a pri rakovine močového mechúra.