Na čo treba myslieť pred stavbou plota

Na čo treba myslieť pred stavbou plota Zdroj foto: Depositphotos

Chcete svoj pozemok ohraničiť či túžite po súkromí? Prezradíme vám, na čo treba myslieť pred stavbou plota. 

Stavba plota vyžaduje istú investíciu a samozrejme aj váš čas. Takisto to nerobíte na krátke obdobie, preto pred samotnou realizáciou si vopred premyslite niekoľko skutočností. Na čo treba myslieť pred stavbou plota? Tu je týchto 5 vecí.

Prečo chcete plot?

Oplotenie pozemku si mnohí z nás robia z dôvodu ochrany, vytvorenia súkromia a istej hranice. Chováte domáce zvieratá, najmä psa? Aj to je ďalší z dôvodov, prečo si zadovážiť plot. Niektorí z vás si túto bariéru stavajú z čisto estetického dôvodu. Prečo nie? Nech už sú vaše dôvody akékoľvek, pred investovaním do projektu si premyslite, čo chcete a prečo to chcete.

Aký materiál chcete na plot použiť

Ploty sú dostupné v rôznych štýloch a materiáloch, pričom pravdepodobne najobľúbenejšie je drevo. Zatiaľ čo drevené oplotenie je bežné, nemusí to byť najlepší materiál pre vaše potreby. Drevo vyžaduje údržbu a každoročný náter, aby sa zabezpečilo, že zostane v špičkovom stave, takže za zváženie stoja aj ďalšie alternatívy.

Jednou takou je napríklad vinyl, ktorý poskytne navyše súkromie. Tento plastový materiál vyžaduje minimálnu údržbu. Je možné nastriekať ho hadicou a obloženie môže byť tvarované tak, aby vyzeralo ako drevo.

Ak nemáte radi drevo ani vinyl, existujú okrem nich aj iné možnosti. Môžete si vybrať napríklad pletivo, kované železo alebo múr.

Čo je to biela pleseň a ako ju odstrániť z dreva

Zvážte i počasie, ktoré prevláda vo vašej oblasti

Mnoho majiteľov pozemkov neberie pri výbere materiálov na oplotenie do úvahy klímu, v ktorej žije. No napriek tomu počasie hrá významnú úlohu. Napríklad ak sa u vás vyskytujú chladnejšie zimy, treba podporné stĺpy na plot ukotviť do väčšej hĺbky ako v prostredí s teplejšími zimami. 

Pre teplejšie a vlhšie podnebie je menej vhodné použiť vinyl, ktorý na silnom slnku časom krehne.

Ak žijete v oblasti, kde sú časté mrazivé teploty, možno budete chcieť zostať pri odolnejších materiáloch. Kov a niektoré druhy dreva sú najodolnejšie materiály v chladnejších klimatických podmienkach.

Zistite presné hranice pozemku

Ak sa rozhodnete pre stavbu plota, takisto si treba overiť, kde sa nachádza podľa katastra vaša hranica pozemku. Bežne sa totiž stáva, že dobré susedské vzťahy sa narušili práve stavbou oplotenia, kde susedia tvrdili, že ste im neoprávnene zobrali z ich pozemku. A ani opačný prípad nie je pre vás najvhodnejší, keďže sa môžete ukrátiť o svoj majetok.

Vytvorte si rozpočet

Jednou z ďalších vecí, ktoré je nutné pred samotnou realizáciou plota premyslieť, je otázka financií. Koľko ste ochotní investovať do vášho plota? Toto treba zvážiť najmä, ak chcete ohraničiť veľkú plochu.